Vesa Eskola

Hienoimmat autofestarit ovat ulkomailla

Festarit kuuluvat kesään, se on selvä. Näin autofanaatikon kannalta festareilla tarkoitetaan yleensä vain sinänsä päätöntä juhlintaa, joka on naamioitu jonkin satunnaisen määrän musiikkia sisältävän tapahtuman muotoon.

Haluan puolustaa hetken meidän autoilijoiden etua. Suomenkin kesä on täynnä auton ympärille rakennettuja tapahtumia, vaikka hienoimmat festarit järjestetään luonnollisesti maamme rajojen ulkopuolella. Ja siihen junaan ei valitettavasti enää ehdi, sillä se meni jo.

Toissa viikonloppuna kilpailtiin Le Mansissa 24 tunnin ajoissa. Paikan päälle oli vaivaantunut kisaa seuraamaan 263 300 ihmistä lordeista duunareihin. Kun tähän päälle lasketaan vielä kuskit, tiimit mekaanikkoineen, pummit, erilaiset vipit ja muu kerma, joiden ei tarvitse lippujansa ostaa‚ Le Mansissa oli kisan aikana lähemmäs 300 000 henkeä.

Paikan päällä olleena voin kehua tapahtuman tunnelmaa taas kerran. Suomessa tämän kisan merkitystä ja historiaa ei ole oikein koskaan ymmärretty.

Viime viikonloppuna järjestettiin puolestaan vastaavanlainen 24 tunnin karkelo Nürburgringillä, missä sekalainen autoseurakunta tahkosi Nordschleifea ympäri – ja vielä enemmän sekaisin oleva yleisö kannusti heitä. Yleisöä oli arvioiden mukaan lähes 250 000 henkeä. Lordeja ei Nürrellä juuri näy, keskiverto yleisö muistuttaa pikemminkin Neste Oil -rallin katsojakuntaa.

Ja ensi viikonloppuna on vuorossa vielä Englannissa Goodwoodin vauhtijuhlat eli Festival of Speed. Myös sinne odotetaan yli 200 000 katsojaa. Ajattelin ehtiä sinnekin.

Siis kolme peräkkäistä viikonloppua; kolme melko erilaista auton ympärille rakennettua tapahtumaa. Kannattaisiko painaa ne mieleen, kun mietit ensi vuoden kesämenojasi?

26.6.2014 Vesa Eskola