Tapio Koisaari

Ilmainen vinkki lääkäriasemille

Olen pohtinut yrityksen perustamista melko pitkään. Ideoitakin on, ja oman leivän varmasti saisi tienattua. Mutta toistaiseksi tarjolla on ollut myös yrityksiä, jotka tarjoavat mielenkiintoisia työtehtäviä ilman yrittämisen kääntöpuolia.

Hiljaa mielessäni olen hellinyt ajatusta lääkäriaseman ja autokorjaamon yhdistämisestä. Tähän ideaan rahkeeni eivät riitä, mutta liiketoimintamallista hyötyisivät kaikki.

Perusidea olisi se, että sekä kuljettaja että auto huollettaisiin samalla kertaa. Kun palvelu tuotteistettaisiin napakasti, myös ihmisten huolto saattaisi alkaa saada huomiota. Ja kun maksut tehtäisiin samalla kertaa, kävisi ilmi, miten edullista ihmisten huollattaminen on autoihin (ja hyötyyn) nähden.

Terveydenhoidon siirtymisestä ennalta ehkäisevään suuntaan puhutaan paljon, mutta yleensä samassa asiayhteydessä puhutaan nanorobottien tekemästä kunnonvalvonnasta ja reaaliaikaisesta seurannasta. Kuitenkin perus-Erkin kannalta olisi puoli voittoa, jos armeijatarkastuksen jälkeen lääkärissä käytäisiin edes kymmenen vuoden välein.

Kolmen kympin pikkuhuollossa voitaisiin katsoa esimerkiksi peruskunto, veriarvot ja vaikkapa huoltovälille kuuluvat erityistarkastukset kuten sukupuolitautien seulontatutkimus. Viiden kympin isossa huollossa voitaisiin tarkistaa jo hiukan nivelten kulumia ja varmistaa, että jako on kohdillaan.

Hittituotteeksi voisi nousta myös huolenpitosopimus, joka sisältäisi räätälöidyn tarkistusohjelman kullekin henkilölle vaikkapa perinnöllisten sairauksien ja elämäntapaprofiilin avulla. Tuote saattaisi nousta jopa isänpäivän toivelistan kärkeen.

No, ilmeisesti työterveydenhoito ja terveyskeskusten palvelut tarjoavat niin ison vastuksen, että laajamittaisesti toiminta ei kannata. Mutta kokeilla aina voi. Ja jos homma vetää, otsikon kaikkia sanoja ei kannata ottaa turhan kirjaimellisesti. Otan mielelläni ideapalkkion vastaan.

7.7.2014 Tapio Koisaari