Toni Jalovaara

Kiinalaiset valloittavat maailman

Suomessa murehditaan sitä, ostavatko venäläiset maastamme liikaa tontteja ja asuntoja. Ilkikurisimmat toteavat, että kun eivät sotimalla saaneet valloitettua niin tulevat nyt rahan kera rauhanomaisin aikein. Mistään vakavasta vaarasta tuskin on kysymys, mutta automaailmassa kiinalaisten kanssa ollaan paljon pahemmassa kriisissä.

Kiinalaiset yhtiöt lähtivät ostoksille vaivihkaa niin varovasti, että siihen ei kiinnitetty huomiota. Ensin hankittiin Brittein saarilla konkurssiin menneitä yhtiöitä, kuten Rover ja LTI (Lontoon taksit). Koska toiminta ei herättänyt sen enempää tunteita, otettiin kohteeksi vähän kookkaampia yksiköitä, kuten ruotsalaiset Saab ja Volvo.

Kukaan ei vieläkään älähtänyt, ei ainakaan julkisesti. Sehän olisi voinut herättää pahaa verta ja teko olisi saatettu tulkita kauppapoliittiseksi rasismiksi. Mutta siinä vaiheessa, kun Dongfeng alkoi havitella muhkeaa palaa PSA Peugeot Citroënista, kohosivat autoalan vaikuttajien kulmakarvat. Ranskalaisyhtiöstä palan hankkinut General Motors myi nopeasti osuutensa ja poistui takavasemmalle seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Kiinalaiset yhtiöt ovat siirtäneet kymmenessä vuodessa kiinnostuksensa vähäpätöisistä pienistä autonvalmistajista maailman jätteihin – todellisiin suuriin pelureihin. On vain ajan kysymys, milloin yksi jos toinenkin autoyhtiö on ainakin osittain kiinalaisomistuksessa.

Eräässä suomalaisessa sanomalehdessä oli hiljattain uutinen, jossa kerrottiin mitkä ovat kuusi tulevaisuudessa jäljelle jäävää autonvalmistajaa. Niiden joukossa ei ollut yhtään kiinalaista yhtiötä. Niinpä tuo artikkeli voidaan laskea niin sanottujen uutisankkojen sarjaan.

28.2.2014 Toni Jalovaara