Vesa Eskola

Lappi liian kallis suomalaisille?

Kävin työmatkalla Rovaniemellä, minne eurooppalaiset rättäristit olivat saaneet päähänsä ajaa keskellä talvea. Mutta tästä lisää myöhemmin, se ei ole tämän blogin aihe.

Finnairin lento oli vielä kohtuullisen hintainen, mutta hotellihinnoissa Lapin sesonki näkyi. Vapaana oli vain muutamia huoneita, ja kaikkien hinnat per yö painuivat selvästi yli sataan euroon.

Buukkasin keskustasta löytyvän City-hotellin, ja perille päästyäni halusin syötävää. Laiskana miehenä valitsin hotellin ravintolan. Pääruokien hinnat vetivät kulmat kurttuun; alle 20 eurolla ei ollut tarjolla mitään, ja monen annoksen hinta alkoi kolmosella. Valitsin perinteisen poronkäristyksen ja sen kyytipojaksi pienen lasillisen tummaa belgialaista olutta. Näiden hinta oli 31 euroa.

Lapin sesonki on lyhyt, ja kaikki tarjolla oleva raha halutaan haravoida talteen. Lapin eksotiikkaa etsivä turisti hyväksyy tämän, mutta iso osa suomalaisista lähtee samalla rahalla ulkomaille. Siellä palaa toki rahaa yhtä paljon, mutta sitä ollaan sentään ulkomailla…

Ja hinta ja palvelu kohtasivat tällä kertaa Rovaniemellä toisensa. Ruoka oli erinomaista ja annos suuri. Tilauksen tehtyäni puhelias ja kohtelias virolainen tarjoilija toi eteeni vielä maistiaisena keittiöstä hieman kermaista sipulikeittoa. Ihan kansainvälinen meininki siis. Ainoa etikettivirhe oli se, ettei tarjoilija tuonut vettä, mutta se menköön sen piikkiin, että olen suomalainen, joka ei voi läträtä olutta ja vettä samaan aikaan.

Ymmärrän myös sen, että kyseisen ravintolan asiakaskuntaan eivät suomalaiset perhelomalaiset välttämättä kuulu. Mutta silti kokemuksesta jäi jotenkin outo olo. Mutta tätähän turismi on monessa paikkaa. Hintataso muuttuu liian kalliiksi paikallisille, ollaan sitten Lapissa tai trooppisella saarella.

12.2.2014 Vesa Eskola