Vesa Eskola

Lentomatkailu vielä kivikaudella

Kun Kalevi Keihänen lennätti ensimmäiset suomalaiset etelän lämpöön 60-luvulla, lentäminen oli monelle melko eksoottinen kokemus. Nykyään lentomatkustajat ovat lentokoneessa lähes poikkeuksetta rahastettavaa karjaa, ja eksoottisen kokemuksen, ylellisyyden tai viihtyvyyden perään on turistin turha haikailla.

Näin ei tarvitsisi kuitenkaan olla. Lähes jokaisella on nykyään matkassa jonkin sortin älykäs elektroninen laite, jonka avulla matka taittuu huomattavasti nopeammin kuin lentolehteä selatessa. Sääli vain, että näiden hienojen laitteiden käyttö on ollut melko rajoitettua.

Kun Norwegian avasi Suomesta yhteyksiään Espanjaan, firma teki lennon aikana toimivasta nettiyhteydestä myyntivaltin. Se on purrut. Ja Norwegianin suihkuvanassa pian yhä useampi lentoyhtiö sallii myös Euroopassa nettiyhteydet. Etenkin vähänkin pidemmillä lentomatkoilla – esimerkiksi Suomesta Espanjaan – tästä on monelle varmasti iso ilo. Finnairkin on jo kokeillut nettiyhteyksiä mannerten välisillä lennoilla Airbus A330 -laajarunkokoneissaan OnAir-palvelun kautta viime vuonna.

Iberia teki puolestaan maaliskuun alussa seuraavan odotetun siirron. Se sallii elektronisten laitteiden käytön nyt myös rullauksen, nousun ja laskun aikana, kunhan laitteen yhteydet ulkomaailmaan on katkaistu eli laite on lentokonetilassa. Tästä on puolestaan iloa etenkin lyhyemmillä lennoilla, missä laitteen sammuttaminen koneeseen tultaessa, kaivaminen esiin turvavyövalon sammuttua, ja päälle kytkeminen joskus vaikkapa vain muutamaksi kymmeneksi minuutiksi kaivelee mielenrauhaa.

Ja pian myös kännykän käyttö tulee sallituksi lentokoneissa – kunhan lopullinen lentokorkeus on saavutettu.

Jo oli aikakin…

26.3.2014 Vesa Eskola