Tapio Koisaari

Loukkaantuneet hukassa

Edellinen blogiraapaisuni tilastoista herätti kysymyksiä, kritiikkiäkin. Yksi tarkkaavaisista lukijoista ehdotti perustellusti, että kuolleiden sijaan turvallisuuskehitystä alettaisiin mitata tietyllä tavalla suhteutetulla loukkaantuneiden määrällä.

Ehdotuksen kritiikki kohdistui siihen, että kuolonkolareiden aiheuttajakuljettajat alkavat kuulua nykyisin erilaisiin marginaaliryhmiin, jotka edustavat koko kansakuntaa huonosti.

Tämä on osittain totta.

Vielä paremmin osui huomio autojen iästä, joka vaikuttaa tilastojen muodostumiseen suuresti. Suomi kärsii tilastoinnissa vanhasta autokannasta; moni pelastuisi, jos auto olisi edes ajonvakautusaikakaudella.

Mutta itse ehdotuksen kova ydin kilpistyy yhteen ikävään faktaan: loukkaantumiselle ja sen vakavuudelle ei ole yhtenevää määritelmää, eikä sellaista ole ihan nopeasti tulossakaan. Siksi luotettava, Euroopan laajuinen liikenneturvallisuusvertailu loukkaantumisten perusteella on sula mahdottomuus.

Perusongelma vammautumisen määrittelyssä on samanlainen kuin siinä, että ihmiset jaettaisiin ilman senttimetrirajoja kolmeen luokkaan pituutensa perusteella: lyhyisiin, normaalimittaisiin ja pitkiin. Tässä luokituksessa 190-senttinen olisi varmasti pitkä, mutta entä 178-senttinen? Ja olisiko tuomio sama sekä Suomessa että Ranskassa, kun arvioija olisi itse suunnilleen samanmittainen?

Vammautumisen määrittelyn tilanne on paranemassa, sillä sen sijaan että puhutaan vammautumattomista, lievästi vammautuneista, vakavasti vammautuneista ja kuolleista, niin sanottu AIS-vammautumisluokitus alkaa saada jalansijaa. Huomionarvoista on kuitenkin se, että tämä menetelmä on edellä mainittua luokittelua hienojakoisempi, mutta tämä ei vielä takaa vertailukelpoista tietoa.

Lisää sakkaa soppaan tuo se, että ajoneuvolajista riippuen vammautumistilastot vuotavat huomattavasti. Autojen osalta tilastot pitävät kohtuullisesti paikkansa, mutta jo moottoroitujen kaksipyöräisten osalta tilanne on toinen, ja erityisesti polkupyöräilyn osalta viralliset vammatiedot osoittavat rankasti alakanttiin.

28.5.2014 Tapio Koisaari