Toni Jalovaara

Luonnon ykkösvihollinen vihertää

Ja tapahtui niinä päivinä, että luonnonsuojelijoilta kävi käsky, jonka mukaan kaikki katumaasturit on hävitettävä. Ja niin lähtivät anarkistit liikkeelle ja polttivat katumaastureita liikkeiden pihoissa ja järjestivät mielenosoituksia.

Näin todella tapahtui muutama vuosi sitten Atlantin toisella puolella Yhdysvalloissa. Suomeen asti liikkeen toiminta heijastui miedompana, sillä meillä tyydyttiin vain puhkomaan renkaat muutamasta autosta. Ja luonnonsuojeluliiton lehti valitsi katumaasturit vuoden turhakkeeksi.

Yhdysvalloissa kritiikki kohdistui valtaviin 7–8 matkustajaa kuljettaviin kookkaista avolavamalleista henkilöautoiksi muunnettuihin automalleihin. Keulalla niissä on mahtava V8-moottori, jonka kulutus nousee taajama-ajossa reippaasti yli kahdenkymmenen litran sadalla. Etenkin Teksasissa niillä mennään edelleen (yksin) töihin ja kuljetetaan perheen lapsi tai lapset kouluun. Tuollaisia bensarosvoja ei ole meillä nähty kuin kuriositeetteina.

Autonvalmistajat ymmärsivät ympäristöä rakastavien viestin ja ovat tehneet Euroopassa työtä asian eteen. Porsche esitteli uudistuneen Cayenne-mallisarjan ja alleviivasi tekemäänsä työtä kulutuksen pudottamiseksi. Kaksitoista vuotta sitten esitellyn Cayenne S:n keulalla hyrisi kookas 340 hevosvoiman V8-moottori.

Nyt uuden vastaavan mallin pienempi kahdella ahtimella varustettu V6-moottori kehittää 80 hevosvoimaa enemmän. Kasvaneesta tehosta huolimatta yhdistetty kulutus on pudonnut vuosien aikana yli kolmanneksen viidestätoista litrasta reilusti alle kymmenen.

Suomalaisille ostajille tuokin on vielä liian paljon. Meillä dieselversio on tähän saakka ollut suosituin Cayenne-malli, jonka kulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat samalla tasolla kuin kookkaammissa perheautoissa. Uudeksi ykkösnyrkiksi nousee Cayenne S E-Hybrid eli lataushybridi. Sen virallinen kulutus on 3,4 litraa sadalla ja päästöt vähäisemmät kuin pikkuautoilla.

Uutuus vie viisi matkustajaa ja runsaasti tavaraa paikkoihin, mihin ei uskoisi autolla pääsevänsä – jos vain kantti riittää. Toisaalta sillä voi matkustaa miellyttävästi Euroopan päästä päähän, kulutuksen pysyessä noissa pikkuautolukemissa. Tuollaista autoa vastaan on vihreimmän ympäristön ystävänkään vaikea kampanjoida, ainakaan luonnonsuojeluperustein.

6.10.2014 Toni Jalovaara