Jussi Pohjonen

Muistoa kunnioittaen

Pyysin viime kesänä kuutta ei-niin-liikennealalla ja ei-niin-markkinoinnin ja mainonnan parissa työskentelevää kaveriani nimeämään jonkin lähiaikoina mieleen jääneen liikenneturvallisuuskampanjan. Tämän otokseltaan pienen ja muutenkin epävirallisen kyselytutkimuksen tulokset olivat karua kuultavaa. Neljä heistä ei osannut nimetä mitään mieleen jäänyttä, yksi mainitsi kesäkumikampanjan ja toinen ”jos otat, et aja.”

Kumien kunto ja kulutuspinnan riittävyys on totta kai tärkeää tilanteessa kuin tilanteessa, mutta en kesäkumikampanjaa kuitenkaan pidä mitenkään liikenneturvallisuutta edistävänä. Jos otat, et aja taas on puhtaasti liikenneturvallisuuskampanja ja vieläpä hyvä sellainen, mutta tuota kampanjaa ei voi enää pitää ihan viimeaikaisena – kampanja on kolmen vuosikymmenen takaa.

Olen viime vuosina itse ollut suunnittelemassa useita erityylisiä kampanjoita. Niissä on koetettu vedota järkeen tai tunteisiin, on käytetty huumoria tehokeinona ja vedottu ammattiylpeyteen. Osaa kampanjoista on kehuttu, osa jopa palkittukin, mutta ilmeisimmin ne eivät sitten kuitenkaan ole jääneet kohderyhmän mieleen.

Nyt julkistetussa kampanjassa kerrotaan suoraan siitä pahimmasta, lopullisesta vaihtoehdosta minkä tahallinen riskinotto voi pahimmillaan aiheuttaa. Nimittäin kuolemasta. Vaikka liikenneturvallisuus on kehittynyt ja liikennekuolemat vähentyneet huimasti, silti, jatkuvasti, joku menettää läheisensä: puolison, vanhemman, lapsen, ystävän.

Pelkästään tällä vuosituhannella on likimain viisituhatta kansalaista menettänyt henkensä liikenteessä.

Olkoon tämä video omistettu heille.

17.11.2014 Jussi Pohjonen