Blogi: Nyt on lupausten täyttämisen aika
Tiestön kehno kunto puhutti vaalien edellä kansanedustajaehdokkaita. Valtaosa heistä oli puoluekannasta riippumatta sitä mieltä, että teiden kunnostus on otettava mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan. Nyt alkaa lupausten täyttämisen aika.
Juha Sipilän tehtävää tuskin kukaan tohtii kadehtia, sillä vaalivoittaja keskustan takana on kolme tasavahvaa puoluetta perussuomalaiset, kokoomus ja sdp, jotka kyräilevät toisiaan. Tienkäyttäjän kannalta ei ole suurta eroa, ketkä hallituksessa istuvat. Keskusta ja perussuomalaiset painottavat alemmanasteisten teiden kunnostusta, mitä tuskin demaritkaan vastustavat. Sen sijaan kokoomus keskittyi suuriin talouskysymyksiin, eikä juuri ottanut kantaa rapautuvan tiestön korjaamiseen.
Alemmanasteisen tieverkon kunnostus sai uutta puhtia, kun Äänekoskelle rakennetaan uusi biotehdas, joka on yksi suuri palikka maan biotalouden kehittämisessä. Tehdas nielee 6,5 miljoonaa kuutiota havupuuta vuodessa, ja sen kuljettaminen ei saa kaatua kelirikkoihin. Metsätalouden lisäksi myös maatalous edellyttää parempia teitä.
Suomessa on kuitenkin syytä muistaa, että noin 90 prosenttia henkilöliikenteestä ja 70 prosenttia tavaraliikenteestä kulkee kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Maassamme on yli 500 huonokuntoista siltaa, joiden korjaamiseen on varattu kolmeksi vuodeksi 50 miljoonaa, kun tarve olisi ainakin 200 miljoonaa.
Kaupan ja teollisuuden kuljetuskustannukset ovat noin 8,8 miljardia vuodessa. Huonokuntoisten ja painorajoitteisten siltojen aiheuttamat lisäkustannukset ovat teollisuudelle ja kaupalle vajaa 100 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannukset kertyvät siitä, kun joudutaan ylittämään painorajoitteisia siltoja vajailla kuormilla tai kiertämään niitä.
Olisi suuri vääryys unohtaa maan päätiet. Ne ovat kiihtyvää vauhtia rapistumassa. Pääosin 1960- ja 70-luvulla rakennettujen teiden rakenteet ovat uusimisen tarpeessa. Monin paikoin uusi päällyste on enää väliaikaisratkaisu, jolla peruskorjausta voidaan vain lykätä.
Vastuunpakoilun aika on ohi. Nyt kansanedustajien on näytettävä, onko heillä kykyä ja halua laittaa maan tiestö kuntoon. Sitä edellyttävät paitsi talouselämän elintärkeät kuljetukset myös harvaanasutussa maassa taajamien ulkopuolella asuvien ihmisten tarpeet.
23.4.2015 Heikki Peutere