Toni Jalovaara

Pientä myötävirettä

Autokaupassa on ensimmäinen puoli vuotta takanapäin ja eteenpäin purjehditaan kevyessä myötätuulessa. Mistään puhurista ei voi todellakaan puhua, sillä henkilöautojen rekisteröinnit kasvoivat vain vajaalla viidellä prosentilla. Tällä vauhdilla päädytään tänä vuonna vajaan 110 000 henkilöauton myyntiin, mikä on reippaasti keskiarvoa jäljessä.

Suomessa autokaupan eri toiminnot on rakennettu 130 000–140 000 henkilöauton vuosittaista myyntiä silmällä pitäen. Huoltopaikkoja ja henkilökuntaa on, ainakin jossain vaiheessa, ollut tuollaisen myyntimäärän palvelemiseen.

Edellä mainittu 140 000 auton vuosimyynti on myös se määrä, millä henkilöautokantamme vanheneminen saataisiin pysähtymään. Mutta ei, vajoamme yhä alaspäin ja EU:n kriisimaissa, Kreikassa ja Portugalissakin porhalletaan uudemmalla kalustolla.

Ensi vuonna saatetaan saada jonkinlaista tekohengitystä tilanteeseen, mikäli liikenne- ja viestintäministeriön ehdottama kokeilu toteutuu. Siinä uuden vähäpäästöisen henkilöauton ostaja saa yli kymmenen vuotiaan auton romutuksesta 1 500 euron palkkion. Autotuojat ry on vuosikausia ajanut romutuspalkkiota, sillä siinä on monta hyvää asiaa. Vanhimmat, suurimpia päästöjä tupruttelevat ja turvattomimmat autot saadaan pois liikenteestä.

Mutta kuinka monelle vanhan auton omistajalle 1 500 euron palkkio on riittävä kannuste uuden auton hankkimiseen? Tuo summa ei auta ostajaa kovin paljon, kun halvimmatkin uudet henkilöautot maksavat toistakymmentä tuhatta euroa.

31.7.2014 Toni Jalovaara