Jussi Pohjonen

Pientä vilppiä

Erilainen liikenteenvalvonnan välttäminen vaikuttaa välillä todelliselta taitolajilta. Osa luottaa vahvasti omiin havaintoihinsa, onko autossa neljä ovea, kaksi antennia katolla ja puuttuuko siitä pölykapselit. Toiset luottavat teknisiin apuvälineisiin, tutkanpaljastimiin tai navigaattorien lisätoimintoihin.

Uskoopa joku joukkovoimaankin, sosiaalisen median verkostoihin joiden tarkoitus on ilmoittaa valvonnasta. Osa laittomia, osa ei. Osa moraalittomia, osa ei, riippuen henkilön arvomaailmasta.

Oma poliisiurani alkoi samoihin aikoihin kun poliisi sai käyttöönsä Laser-nopeudenmittauslaitteet. Koko virkakunta oli innoissaan; vihdoinkin oli saatu valvontalaite jota ei tutkanpaljastimet havaitsisi. Ilo oli ennen aikaista, jo seuraavalla viikolla löytyi ensimmäinen laser+- toiminnolla varustettu paljastin, joten se siitä.

Paljastimen oli rakentanut sama tehdas joka oli tehnyt itse valvontalaitteen. Ja sama tehdas valmisti myös valvojille paljastimen paljastimia. Tämän kaltainen business lähentelee jo ikiliikkujan kaltaista nerokkuutta. Jos tuollainen yritystoiminta ei kannata niin ei sitten mikään.

En lähde asiaa sen kummemmin moralisoimaan, tehköön jokainen kuten tahtoo. Itse kuulun niihin kuljettajiin joilla on aikaa, kykyä ja halua toimia sääntöjen mukaan.

Välillä vain tuntuu, että eikö sääntöjen noudattaminen olisi kuitenkin se helpompi vaihtoehto. Vai mitä mieltä olette ranskalaisten tyylistä: siellä turvavyön käyttöä valvotaan kameroilla. Ja jotta vyöttömyydestä ei jäisi kiinni, on markkinoille tuotu valkoisia paitoja, joihin on painettu vinottain turvavyön levyinen musta raita. Ja tietysti paitoja joissa tuo raita on toisin päin siltä varalta, että istutaan matkustajan paikalla.

Eli aina, olit sitten menossa töihin, häihin tai hautajaisiin puet tuon paidan päälle, otat mukaan ehkäpä tuon toisenkin paidan siltä varalta että siirryt jossain vaiheessa matkustajaksi. Joka tapauksessa otat mukaan tilanteeseen sopivat vaihtovaatteet, jotka vaihdat sitten jossain parkkipaikalla yllesi. Kaiken tuon rättirumban kun voisi välttää yhdellä kädenliikkeellä, vieläpä sellaisella joka hyödyttäisi sinua mahdollisessa kolaritilanteessa.

20.10.2014 Jussi Pohjonen