Lukijavieras

Poliisi liikkeelle reserveineen

Pääkirjoituksenne osui varmasti kipukohtaan, aavistaen että monet poliitikot istuvat aivojensa päällä. Poliisin tehtäviin ja vahvuuden mitoitukseen on kasautunut omituisuuksia, mitkä pitäisi nyt rakenneuudistuksessa purkaa. Mutta vielä mitä!

Kun sakkoja ollaan korottamassa, poliiseista tehdään valtion rahastajia. Entiset tv-lupien tarkastajat hoitaisivat ehkä homman innolla.

Liikennepoliisi, Highway Patrol, pitäisi erottaa aivan omaksi yksikökseen, vaikka se tukeutuisi poliisin yleiseen hallintoon ja huoltoon. Joukko ei tarvitsisi kuin mittalaitteiden ja seuraustaulukon tulkinnan taidot. Sotilaspoliisin pohjakoulutuksen päälle vaikka 6 kk ’opistoa’ ja tien päälle. Nythän ammattikorkeasta tulevat konstaapelit ovat parin vuoden puurtamisen jälkeen lähes ’oikeusoppineita’. Perustasolla ylikouluttaminen on aina tuhlausta.

Porissa ei saada moponrevittelijöitä kuriin. Poliisia näkee harvoin kaupungilla jalkapartiossa. Ja miksi meillä on täydennyspoliisi? Taitaa olla sinne listautunut joukko kyllästynyt toimettomuuteen. Sieltä, ja miksei sotilaspoliisistakin, voitaisiin vetää tarvittavat reservit vaikka yhdeksi illaksi kaduille ja sumputtaa kaikki mopoilijat desibelien syynäykseen.

Ei varmaan tarvita montaakaan poliisivoimien kertausharjoitusta, kun alkaisi kaikkien mieleen iskostua ajatus, että seuraava kurinpalautus voi olla vaikka heti huomenna. Mutta, onkohan ’suvaitsevistolla’ rohkeutta edes tähän?

Kirjoittaja: Leo Johan Salo, Pori

Katso tästä pääkirjoitus 9/2015

27.8.2015 Lukijavieras