Toni Jalovaara

Porscheko urheiluauto?

Kaikkihan tietävät, että Porsche on urheiluauto. Saksalaisyhtiö on rakentanut maineensa ensin takamoottorisella 356-mallilla, jonka tarinaa viime vuonna puolen vuosisadan ikään ehtinyt 911 on jatkanut. Kilparadoilla on kerätty mainetta ja kunniaa ja ovatpa Porschet ajaneet voittoihin ralleissakin.

Uuden Porsche Macanin koeajolla, joka julkaistaan uudessa Moottori-lehdessä, tuli havahduttua todellisuuteen. Urheiluautot, Boxster, Cayman ja 911-mallisarja, ovat jääneet jo kauan sitten vähemmistöön legendaarisen merkin tuotannossa.

Viime vuonna Porsche ylsi uuteen ennätykseen kasvattamalla myyntiään 15 prosentilla 162 145 autoon. Niistä autoista kaksi kolmasosaa valmistettiin Leipzigissa tehtaalla, mistä ei tule ulos yhtään urheiluautoa. Sen sijaan siellä tehtiin 80 000 Cayenne-katumaasturia ja lähes 30 000 Panamera-edustusautoa.

Tänä vuonna Porschen urheiluautojen merkitys yhtiön tuloksessa kutistuu entisestään, kun uutta Macania aletaan valmistaa 50 000 kappaleen vuosivauhtia. Eikä tämäkään vielä riitä yhtiön pääjohtaja Matthias Müllerille, vaan hän himoitsee mallistoon pienempää henkilöautoa. Mahdollinen Pajun (Panamera Junior) on tarkoitus suunnitella seuraavan sukupolven Audi A4:n perustalle.

Eikö otsikon kysymys olekin aivan oikeutettu? On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle Porschen maine urheiluautojen ja urheilullisten autojen valmistajana kantaa. Vai tuleeko siitä aikanaan vain vaihtoehto BMW:lle tai Mercedes-Benzille.

12.3.2014 Toni Jalovaara