Tapio Koisaari

Puhtaita neuloja kokoontumisajoihin

Tovi sitten Vantaalla osallistujia ihastutti ja joen rannan asukkaita vihastutti Kaljakellunta, joka on jokavuotinen tapahtuma. Tapahtumalla ei kuitenkaan ole virallista järjestäjää, vaikka ”epävirallisella Kaljakellunta-tapahtumalla on viralliset kotisivut”. Sivusto on varsin selvästi sitoutunut irti kaikenlaisesta vastuusta.

Kaljakellunnan konseptin kannalta on suoranainen ihme, että kukaan ei ole kuollut näiden vuosien aikana. Ilmeisesti kaveria ei ole jätetty, mikä on aivan loistava juttu!

Sosiaalisessa mediassa sovitaan myös erilaisista kokoontumisajoista ja vastaavista tapahtumista, joita on hyvin eri lähtöön. Sopiminen on vaivatonta ja tuttuja on mukava nähdä.

Toisin kuin Kaljakellunnassa, kokoontumisajoissa, erilaisissa vapaamuotoisissa harjoituksissa ja katukisoissa on vuosien varrella sattunut ja tapahtunut. Tällaisia onnettomuuksia on myös tutkittu ja hiukan oppiakin on saatu.

Tilaisuuksien peruskuvio on se, että jossakin kohtaa on esiintymisalue, jonka ympärillä katsojat ovat. Alueella osaajat esittelevät taitojaan, ympärillä ihmiset tulevat ja menevät. Koska tilaisuuksissa ei ole vastuuta ottavaa vetäjää, sattumukset seuraavat yleensä hyvin yksinkertaisista virheistä. Tyypillisesti joku yleisöstä tulee kiihdytys- tai keulimisalueelle tai ajoneuvo ajautuu pois esiintymisalueelta, koska minkäänlaisia valvottuja turva-alueita ei ole.

Kokoontumisiin osallistuvat ja toimintaa löyhästi ohjaavat ymmärtävät riskin olemassaolon. Mutta he eivät oikein ole oivaltaneet, mitä tapahtuu törmäyksen jälkeen.

Kun vaikkapa oma, alaikäinen lapsi halvaantuu, vanhemmat eivät ala ensimmäiseksi etsiä syyllistä itsestään tai lapsestaan. Eikä syyllisten etsimisessä lopu motivaatio heti kesken. Hässäkkä on valmis senkin takia, että tapahtumahetkellä välttämättä kukaan ei ole noudattanut lakia ja sanottavaa on niin ajoneuvoissa, järjestelyissä ja monessa muussakin asiassa.

Lopputuloksena on henkistä tuskaa, välirikkoja, rikosnimikkeitä ja rahanmenoa.

Juuri nyt haetaan niitä yhteistoiminnan muotoja, joiden avulla ihmisten iloiset kohtaamiset myös pysyisivät iloisina ja myös tapahtuman lähistöllä asuvilla olisi mukavaa.

Tarjoamme huumeiden käyttäjille puhtaita neuloja. Voisiko samaa reaalipolitiikkaa soveltaa liikenteeseen ja tarjota suljettuja alueita ambulanssipäivystyksineen kokoontumisten käyttöön? Ennalta ehkäisevä työ tulisi kuitenkin halvemmaksi kuin jälkien korjaaminen takautuvasti.

P.S. Tässä kirjoituksessa käsiteltyjä puolispontaaneja kokoontumisia ei pidä sekoittaa vaikkapa erilaisten harrastekerhojen ratapäiviin tai tapahtumajärjestäjien ammattimaisiin tilaisuuksiin, joissa turvallisuusasiat ovat jo paljon paremmalla tolalla.

P.P.S. Todellisten mielensä pahoittajien varalle: kirjoituksessa ei rinnasteta kokoontumisajoihin osallistumisen riskejä suoraan huumeiden käyttöön.

8.8.2016 Tapio Koisaari