Toni Jalovaara

Rättärin paluu

Ranskalaiset ovat nauttineet persoonallisten autojen maineestaan vuosikymmenet. Vaikka valitulta polulta on välillä horjahdeltu valtaväylän suuntaan, niin nyt ainakin Citroën on palaamassa takaisin omalle reitilleen. Siinä missä saksalaiset liitävät premium- ja täsmällisyysautobahnallaan ja japanilaismerkit etenevät vääjäämättömästi laadun valtatietä, sopii persoonallinen maalaistie mainiosti ranskalaisille.

PSA Peugeot Citroënin uusi pääjohtaja Carlos Tavares haluaa tehdä selvän eron päämerkkien Citroenin ja Peugeotin välille. Citroënista tehdään järkevänhintainen automerkki, kun taas Peugeotia hivutetaan hiven ylellisempään suuntaan. Ja Citroënin DS-mallisto erotetaan aivan omaksi premium-merkikseen kahden edellisen yläpuolelle.

Ensimmäinen askel Citroënin uudistuksessa on jo otettu, sillä C4 Cactus edustaa aivan uudenlaista, raikasta ajattelua. Mallimerkintänsä mukaisesti uutuus kuuluu kooltaan alempaan keskiluokkaan. Mutta perusrakenne on otettu pikkuautosta eli tällä kertaa konsernin toisen merkin, Peugeotin, 208:sta. Sen akseliväliä on jatkettu ja autoon on saatu aivan riittävät ominaisuudet.

Tavoitteena on ollut kaikilta osin keveys, joka oli aikanaan Citroën 2 CV:n eli Rättärin kantava teema. Citroën on päättänyt, että kaikkien C4 Cactus -vaihtoehtojen huippunopeus on enintään 190 km/h. Niinpä takajarruiksi riittävät rumpujarrut, jousitus voidaan rakentaa vähän kevyemmäksi ja renkaat voivat olla tavallista korkeaprofiilisemmat.

Samaa keveyteen tähtäävää ajattelua harrastetaan kaikkialla rakenteissa ja myös sisustuksessa. Ovenkahvat ovat kuin matkalaukusta, takaikkunat eivät laskeudu alas vaan ovat saranoidut ja takapenkin selkänoja on yksiosainen. Säästöä keveyttä, erilaisuutta – rättärimäisyyttä.

1.7.2014 Toni Jalovaara