Tiet kuntoon ja tiemaksut vasta sen jälkeen harkintaan
Jorma Ollilan työryhmä ehdottaa, että auto- ja ajoneuvovero korvataan autokohtaisesti perittävillä tiemaksuilla. Maksu vaihtelisi sen mukaan ajaako kaupungissa, haja-asutusalueella tai maaseudulla.
Älyliikenteen kehittämiseen hurahtanut liikenneministeriö sai käsiinsä mieleisen paperin, jossa kaupunkiseudulla ajavista autoilijoista tehdään maaseudun maksumiehiä. Täytyy olla aika velho, jos pystyy määrittelemään koko tiestölle sellaiset maksut, että kaikki ihmiset kokevat ne oikeudenmukaisiksi. Yksinkertaisin ja mielestäni oikeudenmukaisin tapa olisi kerätä tarvittava vero suoraan polttoaineessa. Sen keräyskustannukset ovat hyvin pienet.
Tiemaksuilla korvataan auto- ja ajoneuvovero. Auton käyttöön painottuva verotus on järkevä, mutta sen toteuttamiseen liittyy paljon riskejä, joita enemmistö kansalaisista vastustaa tai ainakin vahvasti epäilee.
Ensinnäkin veron perustana olevat kilometrit lasketaan amerikkalaisten ensisijaisesti sotilaslaskäyttöön tarkoitettujen GPS-satelliittien kautta. Kuka takaa niiden luotettavuuden. Tiedon keräämiseen tarvittavan järjestelmän perusinvestoinnit maksavat noin 450 miljoonaa euroa ja vuosittaisten tiemaksujen keräämiseen ja järjestelmän ylläpitoon kuluu 130 miljoonaa euroa. Eikä autoihin asennettava kilometripalikkakaan ilmainen ole.
Toinen suuri ongelma on tietoturva. Kuinka ihmiset voivat luottaa siihen, ettei kilometrejä tallentavan kansalaistilin ohi livahda muitakin henkilökohtaisia tietoja verottajan, poliisin tms. rekistereihin. Järjestelmässä on hieman isoveli valvoo-mentaliteettia.
Työryhmän mukaan tiemaksut vähentäisivät autoilua ja ympäristöhaittoja, lisäisivät turvallisuutta jne. Totta tämäkin, mutta eikö olisi paljon tärkeämpää laittaa ensin Suomen rapautuneet tiet kuntoon ja keskittyä vasta sen jälkeen älyliikenteeseen ja tiemaksuihin.
21.1.2014 Heikki Peutere