Tilastoilla huijataan
Miten se sanonta nyt menikään, tutkimus, tilasto, emävale… tai jotain sinne päin. Vanha yllättävän hyvin paikkansa pitävä hokema tuli taas mieleen, kun eräs maahantuoja lähetti lehdistötiedotteen heidän merkkinsä erinomaisuudesta. Tiedotteessa käsiteltiin kyseisen merkin luotettavuutta, ei kokonaisuutena, vaan sähköjärjestelmien osalta. Mittaajana oli brittiläinen tutkimustoimisto ja viesti koski siis Iso-Britanniassa myytyjä autoja.
Tuollaiset viestit eivät ole vain autonvalmistajien ja -maahantuojien yksinoikeus, vaan myös riippumattomat lehdet aina valtakunnan suurinta sanomalehteä myöten julkaisevat erilaisia artikkeleita autojen vioista ja viattomuudesta. Jutuissa käytettävä materiaali voi olla vaikkapa Saksan tai Ruotsin katsastustilaston selvitys edellisenä vuonna tarkastuksessa käyneistä autoista.
Varmasti kaikki nuo tilastot ja koosteet antavat osviittaa autojen laadusta ja luotettavuudesta. Mutta ulkomaisissa lähteissä on suomalaisittain paljon toivomisen varaa.
Ensinnäkin autojen käyttö on erilaista. Esimerkiksi Saksa on viimeinen vapaan autoilun linnake, jossa vielä paikka paikoin voi ajaa moottoritiellä niin paljon kuin auto liikkuu. Suuret nopeudet rasittavat autoa aivan eri tavalla kuin meillä käytössä olevat nopeusrajoitukset. Etenkin jarrut ja alustan osat joutuvat koville vauhdin noustessa yli 200 km/h tasolle.
Mutta ehkä vielä tärkeämpi tekijä auton hyvinvoinnin kannalta ovat omistajat ja kyseisen merkin huoltoverkosto. Ihmisten suhtautuminen automerkkeihin vaihtelee eri maissa, mikä näkyy myös auton käytössä ja siitä huolehtimisessa. Toisaalta jollain merkillä voi olla Suomessa erinomainen verkosto, joka huoltaa autot taitavasti. Saman merkin huolto-organisaatio jossain toisessa Euroopan maassa saattaa olla monta pykälää huonompi. Ja se näkyy vääjäämättä katsastustilastoissa tai vaikkapa TÜV:n auttamisraporteissa.
Nämä seikat on hyvä pitää mielessä seuraavan kerran, kun lukee juttuja autojen luotettavuudesta. Mikäli uutisen tai artikkelin perustana on ulkomaalainen aineisto, kannattaa miettiä kerran jos toisenkin kuinka vakavasti lukemaansa suhtautuu.
4.8.2014 Toni Jalovaara