Toni Jalovaara

Toinen toistaan taklaten

Vaikka talveen on – onneksi – vielä pitkä aika, viimeaikaiset uutiset formula 1 -sarjasta ovat tuoneet mielen vanhan mainoksen vesistöjen vaarallisuudesta talvella. Yli 40 vuotta vanhassa televisiossa esitetyssä opetusfilmissä urheilijanuorukaiset pääsevät jäihin pudottuaan ylös toinen toistaan auttaen.

Sellaista henkeä on ollut viime aikoina turha etsiä F1-sarjassa huipputallien kuljettajaparien väliltä. Kimi Räikkösen parina Ferrarilla ajava Fernando Alonso on ottanut viime aikoinaan tavakseen nälviä ”Jäämiestä”, mikäli siihen vain tilaisuus annetaan. Espanjalainen on muun muassa todennut, että suomalaisen olisi aika alkaa hankkia pisteitä.

Ennen Unkarin osakilpailua Alonso totesi Kimin tilanteesta, että autossa on hänen mielestään hyvin vähän vikaa: ”Minulla ei ole mitään aavistusta, mitä ongelmia hänellä on.” Kuten sarjaa hyvin tunteva Mika Häkkinen on asiasta Ilta-Sanomissa todennut, Alonso on ajanut Ferrarilla vuodesta 2010 alkaen ja auto on rakennettu mittatilaustyönä hänelle ja hänen ajotavalleen.

Suomalaisittain tuollaiset puheet voi tietenkin tulkita lievänä epävarmuutena. Alonso tietää Kimin nopeuden ja vaarallisuuden.

Vielä hienompaa sanailua kuullaan kuitenkin F1-sarjaa ylivoimaisesti johtavasta Mercedes-Benzin tiimistä. Siellä ykköskuljettajan asemaan tottunut Lewis Hamilton on alkanut suoltaa aika värikästä tekstiä Nico Rosbergistä. Syynä on varmasti se, että Nico johtaa sarjaa ja kasvattaa kilpailu kilpailulta eroa Hamiltoniin.

Hamilton on muun muassa nimennyt Rosbergin hopealusikkakakaraksi ja monacolaiseksi, eikä todelliseksi saksalaiseksi. Voimme olla vain pahoillamme, että tuosta unohtui suomalaisuus. Nico Rosbergillä on kuitenkin suomalainen isä, joten hän on siis puolisuomalainen. Pitiväthän ruotsalaisetkin Keijo ”Keke” Niconisä Rosbergia ruotsalaisena hänen menestysaikoinaan sillä verukkeella, että vanhempi Rosberg oli sattunut syntymään Ruotsissa.

25.7.2014 Toni Jalovaara