Heikki Peutere

Turvallisesti saattoauton perässä

Teitä on tänä kesänä pistetty urakalla kuntoon, kun valtio vihdoin antoi lisää rahaa pahasti rappeutuneen väylästön korjauksiin. Lisäkilometrejä toi myös halpa bitumi. Päällystyskohteita on useita satoja eri puolilla Suomea, ja ymmärrettävästi asfaltoinnista aiheutui liikkujille muitakin harmeja kuin tiellä leijuva sininen savu.

Liikennekulttuuriimme on yleistynyt sana liikenneraivo, jonka yksi ilmenemismuoto on autoilijoiden holtiton ajo päällystystyömaiden kohdalla. Valistuksella autoilijoita ja motoristeja ei ole saatu kuriin, mutta saattoauton perässä on vapaaehtoinen pakko tyytyä ajamaan sallittua nopeutta.

Saattoautoja on kokeiltu muutama kesä hyvin tuloksin. Työntekijät ovat tunteneet työskentelevänsä paljon turvallisemmin, kun saattoauto ohjaa liikennettä. Toisaalta myös tiellä liikkujat ovat pääsääntöisesti hyväksyneet, että saattoauto ohjaa turvallisesti oikeaa reittiä työmaan ohi.

Tavoitteena on jatkossa lisätä saattoautojen käyttöä, sillä pelkin liikennemerkein osoitettuihin rajoituksiin turhan moni autoilija suhtautuu välinpitämättömästi. Ylinopeutta, joista osa hyvinkin törkeitä, ajetaan entiseen tapaan istuipa ratin takana siviili-tai ammattikuski.

Nopeusnäytöt saavat kaasujalan hieman nousemaan, mutta saattoauton lisäksi näyttävämpi poliisin läsnäolo rahoittaisi kaahareita tehokkaimmin. Valitettavasti poliisilla ei ole tähän resursseja.

 

3.9.2016 Heikki Peutere