Janne Huhtala

Blogi: Unelmia ja toimistohommia

Vuoden 2015 kalenterissani lukee tammi–helmikuun vaihteen viikonlopun kohdalla ”Moottoripyöränäyttely, Helsingin Messukeskus.”

Menen Messukeskukseen, jätän toppatakin ja karvalakin narikkaan ja lähden kiertämään halleja. Ensimmäisenä istun gessubemarin päälle. Vilkaisen sen peiliin ja näen oman kasvokuvani paikalla leveästi hymyilevän Ewan McGregorin, skottinäyttelijän joka on kiertänyt samanlaisella moottoripyörällä maapalloa yhdessä Charlie Boormanin kanssa niin vaaka- kuin pystysuuntaankin.

Vaikka McGregor navigoi karttapallon avulla ja minulle riittää useimmiten Etelä-Suomen GT-kartta, niin idea meillä molemmilla on sama: moottoripyörän avulla koemme molemmat vapauden tunteen ja unohdamme työasiat.

Kävelen Yamahan osastolle ja kokeilen miltä uuden Yamaha R1:n ajoasento tuntuu. Puristan rystyset valkoisina kahvoja ja painan leuan kiinni tankkiin. En ole varma, muistutanko enemmän Jorge Lorenzoa vai Valentino Rossia. Näiden miesten keskinäinen ero mitataan maaliviivalla parhaimmillaan millimetreissä ja sekunnin tuhannesosissa. Eroni Rossiin ja Lorenzoon on helpointa mitata kalenterilla, mutta silti tunnen mahtavan adrenaliiniryöpyn kuvitellessani ajavani radalla. Omalla taitotasollani.

Uskon omaavani tavanomaisen aikuisen miehen mielikuvituksen. Silti jokaisen erilaisen pyörän päällä messuilla istuessani mielikuvitus antaa siivet. Matkapyörän päällä koen olevani Alpeilla tai kiertämässä Norjan vuonoja. Enduron satulassa alkavat kädet puutua ja verenmaku nousta suuhun pelkällä mielikuvaharjoittelulla. Tehokkaan nakupyörän kyydissä tunnen, kuinka sarvet kasvavat päähän ja haluan kokeilla temppuja, jotka ovat sallittuja vain suljetulla alueella.

Toivottavasti te muutkin pystytte kokemaan samanlaisia tunteita moottoripyörän satulassa. Niin ajokauden aikana kuin messuillakin. Sitähän moottoripyöräily lopulta on, pakoa arjesta, vapauden tunnetta ja keino unohtaa työasiat. Jaksaa ahertaa viikon toimistohommissa, kun voi unelmoida seuraavan viikonlopun prätkäreissusta.

Samoin monet motoristit tulevat messulle voidakseen yhden päivän ajan unelmoida seuraavasta ajokaudesta. Kuten Gösta Sunqvist asian ilmaisee:

”…Tahdotko että sut pois näistä kuvioista veisin, jos haluat voit vaikka istua Harrikan päälle hajareisin…”

8.1.2015 Janne Huhtala