Toni Jalovaara

Vain vähän voittajia

Vuosi on vaihtunut ja on autokaupan tilinteon hetki. Yhdellä mittarilla 2013 jää historiaan poikkeuksellisena vuotena: valtiovalta ei puuttunut bisnekseen veronmuutoksilla.

Aivan osattomaksi hallitsijoiden toimenpiteistä ei kuitenkaan jääty, sillä Ollilan tulevaisuuden tiemaksuja pohtiva työryhmä hämmensi tilannetta moneen otteeseen. Median tuulesta tempaamat räväkät otsikot autoveron poistumisesta ja autojen tuhansien eurojen hinnanalennuksista eivät ainakaan helpottaneet automyyjien työtä.

Moni on julistautunut voittajaksi ja menestyjäksi, mutta seitsemän prosentin alamäestä kärsineessä henkilöautomyynnissä vain harva kasvatti myyntiään. Saksalaiset ns. premium-merkit Audi, BMW ja Mercedes-Benz kisasivat vakavissaan ykköspaikasta. Audi otti vielä torjuntavoiton, mutta kaksikko hiipi sen kantaan.

Suurin voittaja tuossa kilvassa oli ostaja, joka sai nauttia hyvistä tarjouksista. Niitä oli tarjolla pitkin vuotta melkein kaikilla automerkeillä ja ennen joulua alkoi muiden kaupan alojen tapaan kunnon ale. Alennukset nousivat suurimmillaan yli kymmeneen prosenttiin mikä on hämmästyttävää. Suomessa jälleenmyyjän kate on vain harvoin noin suuri.

Merkkien kesken Volkswagen ja Toyota jatkoivat jokavuotista juoksua ykköspaikalle. Vaikka japanilaismerkki kiri välillä kärkeen, kruunattiin kansanauto vuoden loputtua voittajaksi.

Suomalaisten suosikkimalli löytyi voittajan mallistosta, sillä uuden farmarimallin myötä Golf kipusi vuoden aikana podiumin ulkopuolelta suoraan korkeimmalle paikalle. Meillä rakastetaan muutenkin farmarimalleja, sillä sellaisen saavuttua Suomeen Auriksen myynti kaksinkertaistui ja se nousi eniten myydyksi Toyota-malliksi.

Vuoden 2014 jälkeen näemme enemmän todellisia voittajia, sillä henkilöautomyyntiin ennustetaan maltillista lähes kymmenen prosentin kasvua. Vuoden vaihteen tilauskannan perusteella ilmassa ei ole yltiöoptimismia, vaan ennuste voi hyvinkin toteutua.

21.1.2014 Toni Jalovaara