Jussi Pohjonen

Vielä yhdet!

Edellinen kirjoitukseni rattijuopumuksesta poiki muutaman palautteen, joten palaan vielä samaan aiheeseen. Useimmat palautteen antajat rohkenivat epäillä minua rattijuoppojen hyysääjäksi tai päänsilittäjäksi, kun en kannata rangaistusten koventamista.

Hyysäämisestä tai päänsilittelystä ei ole kyse, en millään muotoa väheksy rattijuopumusta liikennerikoksena. Päinvastoin, kuten jo aiemmin kirjoitin, kyse on todellisesta liikenneturvallisuusriskistä.

Kuitenkin, kaikesta huolimatta. En vain jaksa uskoa, että kovemmat rangaistukset poistaisivat tai edes vähentäisivät tuota ongelmaa. Päinvastoin, pelkään, että kovat rangaistukset saattaisivat aiheuttaa lisää ongelmia. Kovemman rangaistuksen pelossa takaa-ajot ja muut epätoivoiset kiinnijäämisen välttämisyritykset saattaisivat lisääntyä joka toisi vain uusia vaaratilanteita teillemme.

Palautteissanne kysyttiin myös mihin olen unohtanut alkolukon? Eikö se olisi juuri se väline, jolla ongelma vältettäisiin etukäteen, eikä vain hoidettaisi seurauksia?

Kyllä ja ei, oma suhtautumiseni koko alkolukkoon on vähän ristiriitainen. Lähtökohtaisesti on hyvä asia, että se estää rattijuopon liikkeellelähdön.

Jos estää. Nimittäin lyhyt alkolukkohistoriamme tuntee jo useamman tapauksen, jossa auto on kännikuskin toimesta saatu liikkeelle lukosta huolimatta. Niin varmaa laitetta ei taideta pystyä rakentamaankaan, ettei sitä joku pystyisi manipuloimaan.

Toinen epäluuloja aiheuttava asia on taustat rattijuopumuksen takana. Kuten tunnettua, yli puolella rattijuopoista on verrattain korkeat promillet. Kuten tunnettua, monet rattijuopot ovat uusijoita. Hyvin monet jäävät kiinni rattijuopumuksesta alle vuoden sisällä edellisestä kärystä. Molemmat asiat viestivät alkoholiongelmasta, jota henkilö ei enää itse hallitse.

No mitä tapahtuu kun tällaisen henkilön autoon asennetaan alkolukko?

Alkolukko estää auton liikkeellelähdön kun hengitysilmassa on alkoholia. Kyllä, ja hyvä niin. Mutta samalla henkilö ulkoistaa viimeisenkin oman tahdon tekniselle laitteelle. Jos auto käynnistyy, niin lähdetään liikkeelle, jos ei, niin sitten ei. Eli jos alkoholin käyttö ei ole enää ollut henkilön itsensä hallinnassa muutoinkaan, on suuri riski että se loppukin hallinta menetetään alkolukon myötä. Alkolukolla mahdollistetaan entistä tehokkaampi ryyppääminen, ja kas kummaa: huomaamme, että olemmekin hoitaneet jälleen oiretta emmekä perimmäistä syytä.

Alkolukko on varmasti tehokas väline, ainakin viimeistään sitten, kun se on jokaisessa ajoneuvossa vakiovarusteena. Mutta siihen menee vielä aikaa.

Loppuun ennuste tulevalle juhannukselle.

Ennuste sisältää varoituksia:

20 teistä ei palaa juhannuksenvietosta. Enää koskaan.
500 teistä jää kiinni rattijuopumuksesta.

18.6.2014 Jussi Pohjonen