Jussi Pohjonen

Wiion lait

Viestinnän professori Osmo A Wiio julkaisi 1970-luvulla niin sanotut ”Wiion lait”, jotka kuvasivat viestinnän vaikeutta.

Wiion lakeja ovat muun muassa ”Viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta” ja ”Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.”

Nämä sangen pessimistiset lait ovat edelleen voimassa, sen sain omakohtaisesti kokea, kun työnantajani julkaisi jokin aika sitten talvirenkaiden vaihtoa koskevan tiedotteen. Tiedotteessa oli laatimani kappale joka sanatarkasti meni näin:

”Renkaanvaihtoa suunniteltaessa kannattaa huomioida vallitsevat olosuhteet ja sääennusteet. Renkaanvaihtoa ei pidä koskaan katsoa kalenterista, vaan on fiksua toimia kelin mukaan”, sanoo Trafin Jussi Pohjonen.

”Kannattaa myös huomioida omat ajoajat ja ajoreitit. Eli jos ei ole tarvetta ajaa aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja jos vielä tarvittaessa voi välttää auton käyttöä, saattaa Etelä-Suomessa vielä hyvinkin pärjätä kesärenkailla. On tärkeä huomioida myös maantieteelliset erot ja automatkaa suunnittelevan kannattaa muistaa, että keliolosuhteet lähtöpaikassa ja määränpäässä saattavat olla erilaiset ja vaihdella hyvinkin nopeasti”, jatkaa Pohjonen.

Eli tarkoitukseni oli, että autoilijat ennakoisivat ja ennen kaikkia kiinnittäisivät huomion rengasasioihin.

Tiedote julkaistiin torstaina, ja perjantaina satoi osassa maata lunta. Tämä tietenkin yllätti osan autoilijoista eikä kolareilta vältytty. Lauantaina tuli palautetta jossa minua vaadittiin sanomisistani vastuuseen, koska olin kieltänyt autoilijoita vaihtamasta renkaita.

En tätä rohkeasti nimettömänä tullutta palautetta juurikaan noteerannut, mutta lisää oli tulossa. Seuraavalla viikolla eräässä lehdessä julkaistiin pääkirjoitus, jossa sanottiin minun toppuuttelevan renkaanvaihtoa. Oheen kokenut autotoimittaja oli laittanut mielipiteensä, jossa hän irtisanoutuu sanomisistani ja kehottaa kaikkia autoilijoita renkaanvaihtoon. Tämä vähintäänkin puolitutun toimittajan tyyli pisti jo mietityttämään. Miksi hän antaa ymmärtää, että minä käskisin ihmisiä luistelemaan kesärenkailla syysliukkailla?

Menneenä viikonloppuna sitten tapasin henkilön, joka kysyi, että koska mielestäni talvirenkaat voisi laittaa alle? Hän olisi vaihtanut ne jo aikaisemmin, mutta oli lukenut tiedotteestamme, että en vielä suosittele renkaanvaihtoa. Tähän en voinut sanoa muuta kuin että se suosittelemani päivä meni jo kaksi viikkoa sitten.

Eli vielä kerran: Autoilijat, vaihtakaa viimeistään nyt kunnolliset talvirenkaat alle!
Tämän pitäisi olla selvää tekstiä.

3.11.2014 Jussi Pohjonen