Boeing 737 MAX8

Liikenne Uutinen 14.12.2021

Flydubai on tyytyväinen Boeing 737 MAX:in uuteen alkuun: Matkustajat suhtautuneet erittäin luottavaisesti

Simple Flying -ilmailulehti haastatteli Flydubain toimitusjohtajaa taannoisen Dubain lentonäytöksen yhteydessä. Toimitusjohtajan mukaan yhtiöllä on luotto monissa liemissä keitettyyn konetyyppiin, ja niin on myös sen matkustajilla.

Boeing 737 MAX:in maailmanlaajan ja -kuulun lentokiellon päättymisestä on nyt vähän reilu vuosi. Suurin osa sen operaattoreista – joskaan eivät aivan kaikki – ovat tähän päivään mennessä ottaneet tyypin asianmukaisilla korjaussarjoilla takaisin käyttöönsä, ja uusia koneita on luovutettu tehdasvarastosta. Kaikki yhteen laskettuna konetyypillä on lennetty kiellon päättymisen jälkeen jo 57 vuotta vastaava lentotuntimäärä ilman mitään mainittavia ongelmia.

Yksi konetyypin uudelleen käyttöönsä ottaneista lentoyhtiöistä on dubailainen halpalentoyhtiö flydubai, joka operoi tällä hetkellä 23:a MAX:ia jättimäisen Emirates-konsernin siipien suojissa. Sillä on positiivista kerrottavaa konetyypin uudesta alusta.

Flydubai Boeing 737-800

Lentokiellon aikana flydubaita kannattelivat yksin kuvan kaltaiset vanhemman sukupolven 737-800:t.

Kukaan ei ole kieltäytynyt nousemasta MAX:in kyytiin

Simple Flying -lehden haastattelema flydubain toimitusjohtaja Ghaith al Ghaith kertoo, että yhtiöllä oli ennen MAX:in uudelleenkäyttöönottoa toimintasuunnitelma, jonka kautta se olisi myötäillyt sellaisia matkustajia, jotka kieltäytyisivät nousemasta kyseisen konetyypin kyytiin. Toimitusjohtajan mukaan sitä ei ole tarvittu kertaakaan. Matkustajat luottavat siis tämän perusteella Boeing 737 MAX:iin sataprosenttisesti, ja samaa ovat viestittäneet muutkin operaattorit. Sitä kuinka paljon se tosiasia, että lentomatkustajilla on nyt paljon muitakin huolia kuin konetyypin maine, vaikuttaa tilastoon, on vaikea sanoa. Toisaalta flydubai on itse ilmoittanut täysin toipuneensa pandemiasta.

Flydubai on operaattorinakin tyytyväinen MAX:iin. Toimitusjohtajan mukaan he pitävät konetta hyvänä, eivätkä ole havainneet mitään ongelmia. Asiakkaat luottavat hänen mukaansa MAX:iin siksi, että se on maailman tarkimmin syynätty konetyyppi.

Boeing 737 MAX 7

Isoa kasvua – ainakin yhdellä reitillä

Paitsi että flydubai on toipunut pandemiasta, on se myös kokenut isoa kasvua eräällä reitillä. Sen kotikentältä Dubaista Israelin Tel Aviviin vuosi sitten avattu reitti on noussut yhtiön suosituimmaksi. Syksyllä 2020 solmittujen, niin kutsuttujen Abrahamin sopimusten myötä Israelin ja muutamien arabimaiden välillä tehtiin rauhansopimuksia, diplomaattisia tunnustamisia sekä lukuisia erilaisia yhteistyösopimuksia. Niiden myötä on auennut myös uusia lentoyhteyksiä muiden muassa juuri Arabiemiirikuntien ja Israelin välille. Flydubailla on joulukuussa 123 aikataulun mukaista lentoa kaupunkien välillä. Se on Pakistanin Karachin ohella yhtiön katetuin reitti. Emiraattien ja Israelin välillä lentävät myös Etihad Airways ja Wizz Air Abu Dhabi emiraateista sekä israelilaiset El Al, Arkia ja Israir. Emirates suunnittelee avaavansa lisäksi oman linjansa pian. Näin nopea kasvu nollasta volyymireitiksi on hyvin epätavallista.

Flydubai on käyttänyt Dubai – Tel Aviv -reitillään molempia versioita 737 MAX:ista, -8:aa ja -9:ää. Helsinkiinkin yhtiö lentää tätä nykyä MAX:illa. Lentoja on useita kertoja viikossa, ja kääntö Helsingin päässä tapahtuu keskiyöllä. Helsinki-Vantaa on muuten flydubain pisimmän reitin päätepiste.

Flydubai Boeing 737-800

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli