K-Lataus

Liikenne Uutinen 24.11.2022

Liikenne sähköistyy: jopa 41 % kiinnostunut täyssähköauton ostosta

Tuore kysely: liki puolet suomalaisista autoilijoista suhtautuu täyssähköautoihin myönteisesti.

Liikenne sähköistyy: jopa 41 % suomalaisista autoilijoista on kiinnostunut hankkimaan täyssähköauton seuraavan viiden vuoden aikana. Tuoreen kyselyn perusteella liki (49 %) puolet suomalaisista autoilijoista myös suhtautuu täyssähköautoihin ylipäätään myönteisesti.

Tiedot käyvät ilmi K-Auton toteuttamasta Autoilun suunta -kyselytutkimuksesta, joka selvittää suomalaisten autoilijoiden näkemyksiä erilaisista autoiluun liittyvistä aiheista.

Kyselyn perusteella kansalaisten autoiluvalinnoissa korostuvat auton arkikäyttö sekä vastuullisuus.

Kolmasosalla asenteet muuttuneet

Suomalaisista autoilijoista 33 prosenttia kertoo, että heidän suhtautumisensa täyssähköautoihin on muuttunut positiivisempaan suuntaan viimeisen vuoden aikana ja vastaavasti 13 prosenttia vastaajista kokee suhtautumisensa muuttuneen kielteisemmäksi.

– Tulokset vahvistavat havaintoamme siitä, että autoilu ja liikenne sähköistyvät nyt: sähköautojen myynnin vuosikasvu on merkittävää ja K-Lataus-asemien latausmäärät ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen vuoden aikana, K-Auton Volkswagen-henkilöautoista vastaava johtaja Tommi Iiskonmäki kiteyttää.

Vaikka uusien sähköautojen saatavuustilanne vaihtelee, suomalaiset autoilijat suuntaavat katsettaan vahvasti jo tulevaisuuteen.

– Ensi vuoden sähköautot myydään nyt.

Alueellisesti kiinnostus täyssähköautojen hankintaa kohtaan korostuu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Toimintamatka tärkeällä sijalla

Kysyttäessä valintakriteerejä täyssähköauton hankinnassa, kärkikolmikkoon nousevat käytännölliset asiat: 92 prosenttia pitää tärkeänä riittävää toimintamatkaa ja akun riittävyyttä, 87 prosenttia auton käyttökustannuksia ja 86 prosenttia hyviä latausmahdollisuuksia kotona.

Jopa 59 prosenttia suomalaista autoilijoista kokee ympäristöystävällisyyden ja vastuullisuuden tärkeinä syinä valita täyssähköauto.

– Täyssähköautojen tekninen kehitys on ollut nopeaa ja olemme jo siinä pisteessä, että toimintamatkat riittävät Suomessakin arjen liikkumiseen erinomaisesti. Käyttökustannusten osalta sähkö on käyttövoimana kilpailukykyinen vaihtoehto, Iiskonmäki kertoo.

Näin tutkittiin käsityksiä

K-Auton Autoilun suunta -tutkimus kertoo, miltä näyttää autoilun maailma, kun äänen saavat suomalaiset autoilijat. Nyt julkaistussa ensimmäisessä raportissa syvennytään sähköautoiluun ja siihen liittyviin näkemyksiin ja odotuksiin.

Autoilun suunta -tutkimus toteutettiin Norstatin internet-paneelissa syyskuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset autoilijat. Tutkimuksen vastaajamäärä oli 1023 ja se edustaa kohderyhmää sukupuolen, iän ja asuinpaikan osalta.

Jaa artikkeli