Moottori 10/2016

Liikenne Uutinen 22.9.2016

Moottori 10/2016 ilmestyi – tässä tuoreimman lehden poiminnat!

Moottori tarjoaa uutisia ja elämyksiä verkossa vuoden jokaisena päivänä. Tässä tuoreimman lehden sivuille nostetut keskusteluaiheet.

Älä aja sokkona sumussa – sumuvalo auttaa näkymään

Sumuvalo

Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Aamu- ja iltausvat kuuluvat syksyyn. Paikoin usva voi myös tihentyä hernerokkamaiseksi sumuksi. Kun näkyvyys on kelin takia huonontunut, kanattaa kytkeä päälle takasumuvalo peräänajoa ehkäisemään. Pelkän pimeyden takia sumuvaloja ei kuitenkaan kannata käyttää.

Oletko Viiden Tähden Kuljettaja?

Vuosisadan Liikenneteko

Kuva: Seppo Sirkka

Vuosisadan Liikenneteko -hanke haastaa turvallisuuteen. Kansalaisia houkutellaan Viiden Tähden Kuljettaja -lupaukseen ja noudattamaan viittä liikenneturvallisuutta lisäävää periaatetta. Hankkeen suojelija on Tasavallan presidentti Sauli Niinnistö.

Ennakoi ja jousta liikenteessä – iso ajoneuvo tarvitsee paljon tilaa

Linja-auto tarvitsee tilaa -video

Sujuva ja turvallinen liikenne edellyttää muiden tienkäyttäjäryhmien erityispiirteiden tiedostamista. Esimerkiksi henkilöautoilijoiden on tärkeää huomioida linja-autojen poikkeavat ajolinjat sekä suuret katvealueet.

Liikenneturvallisuus – työtä vai rahankeruuta?

Kameravalvonta

Sakotuskynnys laskee. Aiemmin kirjallisella huomautuksella lievästä ylinopeudesta selvinneet saavat lokakuusta alkaen entistä herkemmin rikesakon maksettavakseen. Puuttumisraja on jatkossa 7 km/h.

Punnertaisitko pikkurillin varassa?

Rengas ja vesiliirto

Kesärenkaita ei kannata kuluttaa täysin loppuun, jos ajattelee turvallisuutta, sillä kuluneilla renkailla ajetaan sateessa yhtä tukevasti kuin punnerretaan pikkurillin varassa. Uusi talvirengas on kulunutta kesärengastakin huonompi vaihtoehto vetiselle tielle.

Opel OnStar pelastaa pulasta ja käräyttää varkaan

Opel OnStar

Nappi on pieni, mutta apu iso. Opel tuo nyt myös Suomeen maailmalla jo toimivaksi koetellun OnStar-palvelun. Se auttaa, neuvoo, ohjaa ja tarvittaessa pelastaa – ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Sääntö-Suomi joustaa taas – Tienvarsimainontaan helpotuksia

Tienvarsimainos

Tienvarsimainonta mielessä, mutta luparuletti arvelluttaa? Ei hätää, oma mainospaikka saattaa jatkossa olla huomattavasti pelättyä keveämmän byrokratiamyllytyksen takana.

Nautinnollista perheautoilua

Jaguar XJR X308

Määrittelee nopeuden miten tahansa, löytyy maailmasta monta kiinnostavaa ja nopeaa perheautoa. Tässä 14 esimerkkiä autoista, joiden ohjaimiin asettuminen on kuljettajalle aito nautinto ja perheautoilu kaikkea muuta kuin pakkopullaa.

Norja sähköautoistuu, Suomi tarpoo kaukana perässä

Trondheim

Suomi on sähköautoilun takapajula muihin Pohjoismaihin – etenkin Norjaan – verrattuna.

Koetteleeko parkkistressi, oletko myöhässä?

Pysäköinti

Pysäköinti kinnaa pinnaa. Lisäksi joka toinen suomalainen autoilija myöhästyy, koska vapaan parkkipaikan etsimiseen menee ennakoitua enemmän aikaa. Parkkisakon pelossa moni myös maksaa liikaa pysäköinnistä. Varmuuden vuoksi.

Traktorit liikkeellä, mutta miten ohi?

Traktorin ohitus

Maataloustyökoneiden sesonki näkyy syyskesän liikenteessä. Muuta liikennettä hitaamman ajoneuvon turvallinen ohittaminen vaatii ennakointia. Erityisesti kääntyvä traktori ja työkone tarvitsevat tilaa ympärilleen.

Kawasaki H2R ja Eeki Kuparinen: 345 km/h mittarissa Imatran kaduilla!

Kawasaki H2R

Lainapyörän satulaan noussut Superbike-luokan hallitseva Euroopan mestari Eeki Kuparinen kertoi ottavansa pomppuisella katuradalla varovasti. Se tosin ei näkynyt nopeuslukemissa.

Vertailussa lentoyhtiöiden luottokortit

lentokenttä

Paljon matkaavalle lentoyhtiön luottokortti voi tuoda mukavia lisäetuja.

Ympäristökameroilla mielenrauhaa etänä

Remote 3D View

Tipoittain yksityiskohtia tulevasta 5-sarjastaan kertova BMW on paljastanut, että suosikkisedanin uusi sukupolvi oppii myös uusia temppuja. Jos pysäköidyn auton kuulumiset mietityttävät, voi tulevan 5-sarjan
View -varuste olla juuri sinua varten.

13,8 kilometriä muovinauhaa

Nissan Qashqai 3D

Nissan Qashqain 3D-mallin tekeminen vaati 800 työtuntia, 3D-kyniä, vakaat kädet ja 13 800 metriä muovinauhaa. Luonnollisessa koossa toteutettu auto lienee ensimmäinen maailmassa, mutta mallinnuskeinosta povataan suunnittelutyökalujen huippua. Kynällä tapahtuvan 3D-piirtämisen luvataan onnistuvan, vaikka kuvaamataidosta olisi arvosanana muu kuin kiitettävä.

Rallihippaa Ouninpohjassa – WRC-Pololla 9,5 tonnin kuorma-autoa vastaan

Polo VS Kamaz

Viiraako jollain päässä, vai onko tässä sittenkin Ouninpohjan lystikkäin takaa-ajo ikinä? Videolla rallin kuninkuussarjan kirkkain suomalainen rattitoivo Jari-Matti Latvala ottaa WRC Polollaan mittaa Dakar-Rallin voittaneesta Ayrat Mardeevinistä ja 16,5-litraisella moottorilla varustetun Kamaz-kuorma-autosta.

Unelmia vai arkipäivää?

#asmartercar

Lapset ovat valmiita itse ajaviin autoihin, paljasti tuore Boschin teettämä #asmartercar-brittitutkimus. Moni aikuinen ei vastaavasti tiedä, että hartaasti odotettu ja toivottu autotekniikka on jo kuluttajien ulottuvilla. Toisinaan jopa omassa autossa.

Varo väsymystä liikenteessä – vaikutukset saattavat yllättää

Varo väsymystä liikenteessä

Juhlat, kisat ja vuodenajan mukaan vaihtuva valoisuus ovat usein taustalla, kun rattiin hypätään väsyneenä. Unelle kannattaa kuitenkin varata aikaa jo etukäteen.

Imatranajot arvossaan

Imatranajot Pertti Lintunen

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen

Kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen henkiin herätetty moottoripyörien katuratakilpailu Imatranajot kiinnostaa koko kaupunkia. Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan kiinnostus ei ole vain tapahtuman mahdollisesti tuoma taloudellinen hyöty.

Jaa artikkeli