Liikenne Uutinen 1.2.2016

Rahoittajan kolme vinkkiä autonostajalle

Ennen ostohousujen pukemista kannattaa miettiä hetki rahoituksen järjestämistä.

Vaikka Suomen automarkkinat kasvoivat vuonna 2015 melko maltillisesti, ostettiin autoja selvästi enemmän lainarahalla. Suosiosta huolimatta autolainan hakemiseen liittyy rahoittajan mukaan usein väärinkäsityksiä.

OPn autoliikekanavan myynnistä vastaava rahoitusjohtaja Markus Vuolle tietää autonostajan yleisimmät kysymykset rahoituksen suhteen. Monet ostajat miettivät autolainaa vasta sitten, kun oikea auto on jo löytynyt, vaikka rahoitusta kannattaisi miettiä jo etukäteen. Esimerkkiä voisi hakea asuntomarkkinoilta.

Ensimmäisenä vinkkinä Vuolle suositteleekin lainan hakemista jo ennen liikkeeseen marssimista.

– Silloin tulee ajoissa ja rauhassa mietittyä itselle sopiva kuukausierä – ja sen myötä sopiva lainamäärä. Näin tietää jo kauppaan mennessään varmasti, minkä hintainen auto sopii omaan taloudenpitoon, vastaa Vuolle.

Asuntolaina ja autolaina kannattaa pitää erillään jo senkin takia, ettei verottaja hyväksy muiden lainojen liittämistä asuntolainaan, sillä vain asuntolainasta saa korkovähennyksen. Myös lainojen rakenteissa on eroa.

– Asuntolainat otetaan usein hyvin pitkälle ajalle, ja silloin lainan poismaksu venyy helposti turhan paljon. Autolainat mitoitetaan yleensä siten, että niissä huomioidaan auton kuluminen ja tarve vaihtaa auto seuraavaan tietyn ajan kuluttua: usein esimerkiksi lainan viimeinen erä sovitaan suuremmaksi, koska se voidaan maksaa auton jälleenmyynnin yhteydessä, Vuolle kertoo.

Tavalliseen pankkilainaan verrattuna autolaina on suunniteltu nimenomaan autonostajan tarpeisiin.

– Tavallisessa lainassa auto ei yleensä käy vakuudeksi, vaan vakuuksia pitää löytyä muuta kautta. Asiakkaan kannalta on huomattavasti parempi, että lainan vakuutena on auto kuin esimerkiksi omakotitalo. Myös korot ovat samaa luokkaa sekä pankin lainoissa että autorahoituksessa, Vuolle huomauttaa.

Lähde: OP

Jaa artikkeli