Liikenne | Uutinen | 22.3.2019

Ratsia paljasti karusti – turvaistuimesta luovutaan liian varhain

Päiväkoti-ikäiset lapset autossa vain turvavöissä, eikä aina edes niissä.

Jaa artikkeli

Liikenneturva ja poliisi yhteisratsia lasten turvallisesta kuljettamisesta henkilöautoissa paljasti karusti vakavia puutteita ja turhaa riskinottoa. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta turvaistuinratsioissa ilmeni myös erittäin huolestuttavia puutteita.

Turvaistuimesta oli luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä.

Älä raota keksipurkkia

Turvaistuinratsioita toteutettiin ympäri Suomen ja seuraavilla paikkakunnilla: Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kempele, Kouvola, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Ratsioissa havaittu vakavin puute oli se, että turvaistuimesta oli luovuttu aivan liian aikaisin tai se ei ollut muusta syystä matkalla käytössä.

– Matkan lyhyys, lapsen aamuinen tuittuilu tai vanhemman kiire eivät kuitenkaan ole perusteita luistaa turvaistuimen käytöstä. Jos keksipurkkia menee kerran raottamaan, voi lapselle olla vaikea perustella, miksei sitä voida tehdä toiste, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kiteyttää.

Elovaaran mukaan se, että turvaistuimen käytöstä ei lipsuta, on myös lapsesta välittämistä, vaikkei lapsi sitä ymmärtäisi.

– Vahinko ei ilmoita itsestään ennakkoon, ja vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla.

Selkä menosuuntaan kolmivuotiaaksi

Pienelle lapselle turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimesta vähintään kolmivuotiaaksi.

Ratsioiden pistokokeisiin osui yli tuhat lasta, jotka olivat alle 135 senttiä pitkiä, eli lain mukaan tarvitsevat autossa asianmukaista turvaistuinta. Ratsioissa tavattiin myös alle kolmivuotiaita ilman turvaistuinta.

– Lapsen kehittyvä keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen, ja se tarvitsee parhaimman suojan mahdollista törmäystä vastaan. Istuinta kannattaa kuitenkin käyttää 135-sentin pituusrajan jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuimessa turvavyö asettuu oikein, lapselle on pääntuki ja istuin suojaa lasta myös sivuilta, Elovaara muistuttaa.

Istuinten kiinnityksessä puutteita

Ratsioiden yhteydessä Liikenneturva kirjasi havainnot sekä yli että alle kolmivuotiaiden lasten kohdalla.

Joka kolmannen yli kolmivuotiaan lapsen kohdalla turvaistuinratsioissa havaittiin puutteita. Turvaistuimettomuuden lisäksi moitittavaa löytyi istuimen kiinnityksestä ja vöiden käytöstä. Monella lapsella turvavyö oli liian löysällä tai kulki kainalon alta tai selän takaa. Jonkun verran havaittiin myös sitä, että turvaistuin oli huonosti kiinni autossa tai kokonaan irti, vaikka lapsi olisikin ollut istuimessa kunnolla vöissä. Muutama lapsista matkusti ilman mitään turvalaitetta, turvavyötäkään.

Kasvot menosuuntaan liian varhain

Ratsiat paljastivat myös sen, että alle kolmivuotias lapsi käännetään istumaan autossa aivan liian varhain kasvot menosuuntaan.

– Vauvojen kohdalla turvakaukalon kiinnitys tukee selkä menosuuntaan matkustamista, mutta lapsen kasvaessa ja turvaistuimeen siirryttäessä istuin käännetään liian nopeasti kasvot menosuuntaan, Elovaara kertoo.

– Kerrataan vielä, että aivan minimissään kolmivuotiaaksi tulee lapsen kulkea selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa.

Lähde: Liikenneturva, poliisi Kuva: Moottorin arkisto Video: Liikenneturva

Jaa artikkeli

Keskustelu