Liikenne | Uutinen | 11.9.2018

Suomen tulli: selvitämme Venäjän autovakuustilannetta

Viikonloppuna itärajan rajanylityspaikoilla hämmennystä aiheuttanut Venäjän uusi tullisääntelylaki on saanut Suomen tullin avaamaan keskusteluyhteydet venäläisten kolleegojensa kanssa.

Jaa artikkeli

Viime viikonloppuna yllättäneen rajanylityspaikkojen ruuhkautumisen takana on Venäjän uusi tullisääntelylaki, joka astui voimaan 4.9.2018. Lain puitteissa Venäjän tulli on sallinut kerrallaan vain yhden yksityiskäytössä olevan ulkomaisen auton saapumisen Venäjälle per rekisteröity omistaja. Tämä on aiheuttanut ongelmia erityisesti rahoitusyhtiöiden ja pankkien omistamien autojen kohdalla.

Mikäli samalta omistajalta on haluttu viedä useampi auto väliaikaisesti Venäjälle, on autosta maksettava vakuus, joka vastaa autosta maksettavia tulleja, veroja ja maksuja siinä tilanteessa, että auto luovutettaisiin vapaaseen liikkeeseen Venäjällä. Vakuusmaksu on mahdollista hakea takaisin auton poistuttua Venäjältä. Lakimuutoksen tarkoituksena on estää turistiautojen jääminen veroitta Venäjälle. Samalla uusi määräys koskee vain yksityiskäytössä olevia ajoneuvoja, kaupallisen liikenteen jatkuessa normaalisti.

Suomen tullin mukaan uusi laki on otettu käyttöön kaikilla Venäjän rajoilla, eikä sen soveltamisessa ole ollut eriäväisyyksiä tulliasemien välillä. Samalla Suomen tulli kertoo, että sen tietojen mukaan vakuutta ei ole pantu maksuun kertaakaan kuluneen viikonlopun aikana.

Suomen tulli on nyt ottanut asian esille virallisissa kanavissa Venäjän federaation tullin sekä Venäjän tullin pääjohtajan kanssa. Samalla tulli kertoi tiedottavansa heti, kun asiasta on uutta kerrottavaa.

Lähde ja kuva: Tulli

Jaa artikkeli

Keskustelu