Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 10.9.2023

Erikoisnäyttely Tullimuseossa – Lautalla lännestä tarjosi autolauttamatkailun historiaa, nostalgiaa ja kurkistuksen kulissien taakse – yhdessä ainoassa huoneessa

Seuraavan kesän Suomenlinnan reissun yhteydessä kannattaa ehdottomasti pistäytyä Tullin ikiomassa museossa, johon on vapaa pääsy. Siellä kuluneena kesänä esillä olleessa Lautalla lännestä -erikoisnäyttelyssä pääsi mielenkiintoisella tavalla uppoutumaan Tukholman- ja Tallinnan-laivojen historiaan.

Tullimuseossa vieraillessa tulee miettineeksi, miksi näin mielenkiintoinen ja tärkeä museokohde on päässyt jäämään vähän kuin syrjään, ja miksi se on auki vain kesäkuukaudet. Toki paikkana Suomenlinnan Susisaaren tsaarinaikainen infrastruktuuri ei voisi olla sille parempi. Suomen Tullin ylläpitämä museo rakentuu tasan kolmen parisataa vuotta vanhan huoneen varaan, joista muuten yhdessä on aikanaan pidetty vangittuna Suomen historian pahinta sarjamurhaajaa.

Tullimuseota voi lämpimästi suositella käyntikohteeksi milloin tahansa, mutta tänä kesänä erityisesti uusi erikoisnäyttely kiinnosti.

Lautalla lännestä

Risteilyn eli huvimatkan ja rahtiliikenteen yhdistävä matkustaja-autolautta oli siis Lautalla lännestä -näyttelyn teema. Suomalaiset ovat hullaantuneet lajiin kaksi kertaa: ensin 60- ja 70-luvuilla Ruotsin-liikenteessä ja sitten Neuvostoliiton romahdettua Tallinnan-liikenteessä. Kummankin suosio on pysyvän sorttista, mutta Tullille se on ollut melkoinen työsarka.

Vain yhden, parin-kolmenkymmenen neliön huoneeseen tiivistetty erikoisnäyttely onnistui antamaan monipuolisen ajankuvan sekä Tukholman- että Tallinnan liikenteen suosion nousuajoista. Näyttelyssä oli paljon konkreettista tietoa autolauttaliikenteen nousun vaikutuksista Tullin toimintaan niin rekkojen kuin ostosmatkojenkin osalta. Vastapainona vitriineistä löytyi autolautoilla pidempään matkustaneille tuttuja esitteitä, taxfree-tuotteita ja matkamuistoja.

Esinemielessä näyttelyn helmiin oli ehdottomasti luettava autolautta GTS Finnjetin nopeusmittari. Tuo mittari on ajalta ennen diginäyttöjä. Näyttelyssä oli muutamia muitakin esineitä Finnjetiltä, ja toki useilta muiltakin autolauttalegendoilta.

Tullin oman tiedotteen mukaan ”tämä näyttely on täydellinen paikka kaikille auto- ja laivaharrastajille sekä niille, jotka rakastavat matkustaa meriteitse. Näyttelyssä pääset tutustumaan historiallisesti merkittäviin autolauttoihin, ja saat kiehtovaa tietoa niiden käytöstä ja merkityksestä etenkin Tullin näkökulmasta.”

Tullimuseo

Touko-elokuussa avoinna oleva Tullimuseo käy suorastaan minimalistisella tavalla läpi Suomen Tullin historian, keskiajalta ja Ruotsin vallan alta tsaarivallan alle ja edelleen itsenäisyyden aikaan ja lentomatkustamisen tuomiin haasteisiin. Vakionäyttelyssä on muiden muassa esillä Tullin takavarikoimia esineitä, mukaan lukien tuoteväärennöksiä ja uhanalaisista eläimistä tehtyjä tuotteita.

Tullimuseo sijaitsee Suomenlinnan Susisaarella, ja sinne on opasteviittoja jo Ison Mustasaaren lauttarannasta lähtien. Suomenlinnakeskuksesta sillan yli mentäessä kuljetaan kohti Linnanpuistoa, jossa tunnetusti sijaitsee Suomenlinnan perustajan Augustin Ehrensvärdin hauta.

Tullimuseoon on aukioloaikoinaan vapaa pääsy.

Jaa artikkeli