Janne Ahonen moottoripyörämuseo

Matkailu Kotimaanmatkailu 26.2.2022

Intohimo moottoripyöriin vei Janne Ahosen Moottoripyörämuseolle töihin

Mäkikotka Janne Ahosen uusi työpaikka on Lahdessa sijaitseva Suomen Moottoripyörämuseo.

Vaikka Janne Ahonen tunnetaan suomalaisena mäkihyppylegendana, on miehen veri vetänyt aina myös moottoriajoneuvojen ja erityisesti moottoriurheilun suuntaan. Tuplamaailmanmestari ja viisinkertainen Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja sanoo suoraan, että mopot ja moottoripyörät olivat nuorelle Ahoselle harrastus, joka piti hänet pois pahanteosta.

Kaksi tunnetuinta lahtelaista

Nyt Ahonen on yhdistänyt intohimonsa moottoripyöriin omassa työssään, kun hän solmi työsopimuksen Suomen Moottoripyörämuseon kanssa. Niin sopimuksen kuin Moottoripyörämuseonkin takana on lahtelainen monitoimimies Riku Routo, joka museon yhteydessä pyörittää myös Ace Café -ravintolaa. Kyseessä ei ole pelkästään museo ja kahvila, vaan alue toimii tapahtumakeskuksena, jossa järjestetään niin konsertteja kuin auto- ja moottoripyöräväen kokoontumisia. Riku Roudolle on myönnetty Lahti-mitali ja Moottoripyörämuseo on ollut jo neljä kertaa peräkkäin Tripadvisorissa Lahden suosituin matkakohde, joten voidaan perustellusti sanoa että kaksi tunnetuinta lahtelaista löivät nyt hynttyynsä yhteen.

Janne Ahonen sanoo tunteneensa Riku Roudon 12-vuotiaasta asti ja ostaneensa aina mopot sekä crossi- ja katumoottoripyöränsä Riku Motorista, joten miehillä on takanaan jo yli 30 vuoden ystävyys. Ahosta ei palkattu yrityksen mannekiiniksi, vaan oikeisiin töihin.

– Työn kuvaan kuuluu ihan kaikkea lattian luuttuamisesta lähtien, sanoo Ahonen.

Omaa kiihdytysauto- ja -moottoripyörätiimiä jo vuosia pyörittänyt Ahonen on myös teknisesti taitava, joten sitäkin puolta työssä tullaan hyödyntämään. Unohtamatta markkinointia.

– Ei siitäkään tietysti markkinoinnillisesti haittaa ole, että Janne on maailman tunnetuin lahtelainen, sanoo Routo tervettä ylpeyttä äänessään.

Ei ”kukkahattutäteilyä”

Routo sanoo tunnistavansa nuoresta Roudosta ja nuoresta Ahosesta samat piirteet, että mopot ja moottoripyörät pitivät aikanaan kaidalla tiellä, vaikka kaveripiirissä oli toisenlaisiakin houkutuksia. Niinpä Routo ja Ahonen ovatkin päättäneet perustaa museon yhteyteen ”Lahen Mopomesta” -nimisen nuorten pajan, jotta myös nykynuorilla olisi sama mahdollisuus.

Janne Ahonen moottoripyörämuseo

Lahtelainen monitoimimies Riku Routo.

– Se on tarkoitettu erityisesti niille nuorille, joilla ei muuten olisi yhtään harrastusta, sanoo Routo.

Routo järjestää Mopomestalle tilat, asiantuntevan opetuksen, huolehtii turvallisuusasioista ja käyttää taitoaan verkostoitua niin, että kokonaisuus saadaan toimimaan.

– Vaikka toiminta on oltava tiukasti kontrolloitua, niin pyrimme viimeiseen asti välttämään kaikkea ”kukkahattutäti”-meininkiä.

Kesälomien jälkeen toiminta on tarkoitus polkaista käyntiin sillä, että Routo ja Ahonen lähtevät kouluihin esittelemään Mopomestan toimintaa. Mikä parasta, niin sama konsepti on sen jälkeen vapaasti kopioitavissa mihin tahansa kaupunkiin, jos vaan halua ja tekijöitä riittää.

Jaa artikkeli