Lux Helsinki

Matkailu Kotimaanmatkailu 9.1.2018

Lux Helsinki – festivaalin verran valoa sysimustaan talveen

Lumesta pääkaupungissa voidaan toistaiseksi vain haaveilla, mutta vuosittainen valofestivaali Lux Helsinki kirkastaa synkän tammikuun ensi metrit.

Lux Helsinki valaisee Helsingin keskustan 10.1. saakka. Valoteokset ovat nähtävissä tauotta vielä kahtena iltana.

Lux Helsinki

Kymmenettä kertaa järjestettävä valofestivaali on vakiinnuttanut asemansa pimeän vuodenajan piristäjänä.

Ilmaistapahtuma houkuttelee liikkeelle viikon aikana yli puoli miljoonaa uteliasta. Tänä vuonna teoksia on esillä peräti 11 eri kohteessa.

Lux Helsinki

Esplanadin puiston Mikrogalleriassa esillä on useita teoksia eri taiteilijoilta.

Festivaalikierros kiemurtelee Esplanadin puistosta ylös kohti Kaartinkaupunkia ja Ullanlinnaa. Kovin pitkälle ei tarvitse kävellä, sillä 1,7 kilometrin mittaiseksi ilmoitettu reitti tekee u-käännösen ja palaa puistoon.

Viimeisin etappi virallisella reitillä on Helsingin Tuomiokirkko ja Senaatintori.

Oikoa ei kannata, sillä kokonaisuus on suunniteltu niin, että siitä saa eniten irti lähestymällä teoksia oikeasta suunnasta.

Viiden tunnin veto

Valot sytytetään hämärän vaihduttua pimeään, eli viideltä, ja niihin voi tutustua omaan tahtiin aina kymmeneen asti. Yökyöpeleille valotaidetta ei tarjoilla ainakaan virallisen festivaaliohjelman puitteissa.

Lux Helsinki

Erottajan paloaseman arkkitehtuuri pääsee oikeuksiinsa festivaalivalaistuksen ansiosta.

Reitti on ilmoitettu esteettömäksi, mutta esimerkiksi Erottajan paloasemalle noustava jyrkkä mäki tarjoaa melkoisen mukulakivihaasteen.

Festivaalikierros on suunniteltu kierrettäväksi jalan, autolla teosten tuntumaan ei pääse ja viisas jättää myös polkupyörän pois matkasta. Vaikka katuosuuksia on suljettu liikenteeltä, on ruuhkiin hyvä varautua varapäreellä.

Tiukan paikan tullen tapahtuman neljä kahvikojua tarjoavat tukea ja turvaa pullan ja lämpimän mehun muodossa.

Lyhtypuistikon teokset ovat opiskelijoiden ja koululaisten toteuttamia.

Samaan aikaan järjestettävä Lux Helsinki Eat tuo tarjolle talvisia makuja festivaalireitin tuntumassa olevien ravintoloiden toimesta, joten suuremmankaan nälän yllättäessä ei tarvitse turvautua omiin eväisiin.

Viisas varautuu myös pukeutumalla. Valofestarien paras pukukoodi on näyttävän sijaan lämmin. Vaikka Helsingissä voidaan toistaiseksi vain haaveilla oikeasta talvesta, eivät toppatakki ja välihousut ole liioittelua.

Lux Helsinki

Valoa, mutta vain viisi päivää

Valofestivaalin suosion voisi luulla kannustavan tapahtuman venyttämiseen viidestä päivästä, mutta järjestäjien mukaan lisävaloa ei ole luvassa.

Lux Helsinki

Kasarmintorilla sijaitseva My light is your light… -teos on palestiinalais-libanonilaisen Alaa Minawi toteuttama.

Festivaalimaisesta ja yhteisöllisestä tunnelmasta halutaan pitää kiinni ja varmistaa, että teoksia ei tarvitse esitellä tyhjillä kaduilla.

Lux Helsinki

Ultraviolet Gallery on kuuden kotimaisen graffititaiteilijan yhteisteos.

Nykyinen kesto takaa järjestäjien mukaan myös sen, että budjetin puitteissa reitin varrelle saadaan vuosittain hankittua laadukkaita teoksia, eikä esimerkiksi teosten vartiointikustannukset nappaa kohtuutonta siivua käytettävissä olevista varoista.

Lux Helsinki

Tapahtuman paras anti?

Lux Helsinki on kokonaisuus, josta parhaan tai kiinnostavimman teoksen esiin poimiminen on jokseenkin turha rupeama. Kierroksen varrelta löytyy taatusti oma suosikki, eikä teoksista ainuttakaan kannata sivuuttaa siihen tutustumatta, vaikka lähempi tuttavuus edellyttäisikin jonottamista.

Lux Helsinki

Lux Helsinki -kierroksen päättää Tuomiokirkon teos, jonka tekijä on unkarilainen László Bordos.

Lisätietoja: www.luxhelsinki.fi

Jaa artikkeli