Vallisaari

Matkailu Kotimaanmatkailu 14.2.2019

Meri kuuluu kaikille! 
Suosikkisaaret ensi kesänä helposti haltuun HSL:n Reittioppaan avulla

Helsinki ja Espoo hyödyntävät merellisyyttä entistä konkreettisimmin edistysaskelin. Palveluja on monipuolistettu ja lähisaariston avaamista yleiseen käyttöön on jatkettu. Tulevana kesänä Helsingin Vasikkasaari on ensimmäisen vaiheen uudistustöiden jälkeen entistä toimivampi vierailukohde.

Saavutettavuuden parantamisessa yksi merkittävä askel on HSL:n Reittiopas, johon lisätään vakituisen vesiliikenteen piirissä olevat saarikohteet.

Palvelukartta puolestaan tutustuttaa kohteiden tarjontaan, ja Helsingin osalta siihen päivitetään parhaillaan tulevaa kautta ajatellen noin 30 saarikohteen tiedot.

Kun Helsingin ja Espoon saaristolautat keväällä aloittavat liikennöinnin, Reittiopas kertoo saariin suuntaaville muiden liikenneyhteyksien ohella yhteysaluksen lähtösataman ja liikennöintiaikataulun.

Reittiopas helpottaa merkittävästi ilman omaa venettä saaristossa liikkuvien mahdollisuuksia suunnitella merellinen retkipäivä.

– Helsingissä asuvat ovat aina alle kymmenen kilometrin päässä merenrannasta ja nyt Palvelukartan sekä Reittioppaan avulla jokaisen on mahdollista ottaa saaristo helposti omakseen. Toivomme erityisesti uusien kävijöiden löytävän ainutlaatuisen saaristomme tarjonnan. Kaupunkiveneet tulevat jo ensi kesänä Helsingin rannoille, merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula kertoo.

– Kun lumet sulavat, voi suunnitella reittinsä kesään. Huhti-toukokuusta alkaen Reittiopas kertoo parhaan reitin perille myös maailmankuuluun saaristoomme. Liikkuminen on sujuvaa, kun matkaan voi lähteä vaikka kaupunkipyörällä, jatkaa matkaa metrolla ja hypätä satamassa saaristolautan kyytiin, sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava.

Saaristolauttojen reitit ilmestyvät kaikkien nähtäväksi Reittioppaaseen noin kuukautta ennen kuin lautat aloittavat liikennöinnin.

Vallisaari

Tunnelmaa Vallisaaresta vuodelta 2016.

Miksi vasta nyt?

Reittiopas on jo kauan toiminut ja vakiintunut palvelu, jota on vuosien saatossa jatkuvasti kehitetty. YTV:n (nykyisin  HSL) Reittiopas aloitti toimintansa jo vuoden 2001 lopulla ja se on yksi ensimmäisistä, ellei jopa ensimmäinen, julkisen liikenteen ovelta ovelle reittiopas.

Reittiopas on matkustamista ja liikkumista helpottava sähköinen palvelu. Reittiopas kertoo parhaat joukkoliikenneyhteydet kahden etsityn paikan välillä haluttuna aikana. Reittiopas karttoineen näyttää koko reitin ovelta ovelle sisältäen myös kävelyosuudet. Reittiopaspalvelussa voi esittää toiveen kulkumuodosta, kävelymatkojen pituudesta, nopeudesta ja vaihtojen määrästä. Reittioppaasta on löytynyt koko pääkaupunkiseudun joukkoliikenne: bussit, lähijunat, metro, raitiovaunut ja Suomenlinnan lautta.

Käyttäjien keskuudessa Reittiopas on saanut suuren suosion. Lisäksi Reittiopas on ansainnut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja helppokäyttöisyydestään ja hyödyllisyydestään.  Sen avulla on ollut helppo ottaa pääkaupunkiseudun monipuolinen joukkoliikenne haltuun.

Herää kysymys, miksi vasta nyt kaikki Helsingin ja Espoon vakituisen vesiliikenteen saaristolautat on saatu mukaan näin mainioon palveluun, reittioppaaseen?

Helsingin Vasikkasaaresta entistä toimivampi lähiluontokohde

Jo aiemmin avattujen Vallisaaren ja Isosaaren jälkeen vain vartin päässä Kauppatorista sijaitsevaa Vasikkasaarta kehitetään entistä toimivampana lähiluontokohteena. Tälle kesäkaudelle saaren vanhoja kulkureittejä kunnostetaan ja uusitaan, opasteita lisätään ja palveluja kehitetään yhteistyössä yrittäjien ja saaren mökkiläisten kanssa.

– Avaamme lisää Helsingin kauniita ja monimuotoisia saaria kohde kerrallaan. Vasikkasaarta rakennetaan turvallisuus ja viihtyisyys huomioiden, luontoarvoja kunnioittaen, korostaa apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Uusia elämyksiä tarjoaa myös klassikkokohde Pihlajasaari, jonka uutena ravintolayrittäjänä aloittaa Theron Catering. Pääravintolan menu uudistuu teemalla ”satavuotias saaristolaiskartano kohtaa nykypäivän stadilaisuuden”. Saaren rantakioskia on tarkoitus laajentaa terassilla, jonka myötä ruokailu onnistuu kätevästi myös venesataman läheisyydessä.

Helsinki tarjoaa uusia digipalveluja merellä liikkuville

Omalla veneellä vesillä liikkuvien palvelun parantamiseksi kaupunki on muuttanut uusien venepaikkojen haun sähköiseksi.

Veneettömien iloksi kaupunki kehittää Ahti-hankkeessa yhdessä veneilijöiden, venealan yritysten, venekerhojen ja muiden toimijoiden kanssa avoimen tietokannan, joka mahdollistaa esimerkiksi veneiden, venepaikkojen ja monien muiden veneilyyn liittyvien oheispalvelujen varaamisen verkossa. Hanke on osa laajempaa Vene Helsingissä -kokonaisuutta, jossa luodaan uusia veneilyyn liittyviä digitaalisia palveluja.

Lisäksi merelle pääsee Helsingissä viime syksynä pilotoidun Bout-sovelluksen avulla. Sovellus lisää merellisten kohteiden saavutettavuutta tarjoamalla alustan venekyytejä tarvitseville ja niitä tarjoaville.

Meri kuuluu kaikille-osasto venemessuilla (1f5)

Pääkaupunkiseudun kesäkauden merelliseen tarjontaan voi tutustua Messukeskuksessa Vene 19 Båt -tapahtumassa 8.–17. helmikuuta Helsingin, Espoon ja Metsähallituksen yhteisosastolla (1f5) teemalla ”Meri kuuluu kaikille”.

Yhteisosaston muut kumppanit ovat Helsingin seudun liikenne HSL, Suomen ympäristökeskus SYKE, Bout, Skipperi, Vallisaari ja Pihlajasaari. Viikonloppuisin osastolla toimii Harakan luontokoulu, jossa lapset pääsevät perehtymään Itämeren saloihin.

Jaa artikkeli