12.3.2023

Museo dell’Automobile di Torino: oodi autolle

Kuva Vesa Eskola

Torinon automuseo on lajissaan ehkä maailman hienoin, koska siellä rakastetaan autoja yli brändi-, maa- ja kulttuurirajojen.

Torinon automuseo on poikkeuksellisen hieno useammastakin syystä. Ensinnäkin se esittelee varsin kattavasti koko autoilun historian. Painopiste on tietenkin italialaisissa merkeissä, mutta arvostusta saavat kaikki hienot, erikoiset sekä historiallisesti merkittävät autot.

Toisekseen kokoelma on varsin kattava. Näytillä on yhteensä noin 200 autoa; ja edustettuna on peräti noin 80 brändiä.

Kolmas hyvä syy on se, että autoille on tilaa. Neliöitä niille on jaettu armollisesti kolmessa kerroksessa yhteensä lähes 20 000.

Eikä esillä on pelkästään peltiä, lukuisissa mininäyttelyissä kerrotaan myös autojen suunnittelusta ja valmistuksesta sekä niiden muutoksesta vuosien varrella. Myös turvallisuuden kehittyminen käy selväksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kasvua kaikki tyyni

Torinon museo kierretään pitkälti kronologisessa järjestyksessä. Autojen kehityskaaren nopeus käy nopeasti ilmi. Kolmipyöristä siirrytään nopeasti yksinkertaisiin motorisoituihin kärryihin.

Varsin pian auton syntymän jälkeen järjestettiin myös jo ensimmäiset kilvanajot. Vuonna 1907 ajettiin jo kilpaa noin 15 000 kilometriä Pekingistä Pariisiin.
Autojen koko kasvoi myös nopeasti. Tämä konkretisoitui autoilun ensimmäisten vuosikymmenien aikana.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä autoilu oli myös luksusta. 1920-luvulle tultaessa nähtiin jo erittäin isoja ja ylellisiä autoja, kuten majesteettinen Isotta Fraschini 8A. Ja jo reilusti ennen sitä myös Rolls-Royce oli valmistanut isoja ja ylellisiä kulkupelejä. Herroilla oli isot kengät, jotka vaativat tilaa.

Toista maailmansotaa edeltävistä autoista on esillä mm. herraskainen Mercedes-Benz 540K sekä teknisesti edistyksellinen Citroën Traction Avant. Niiden molempien muotokieli oli ottanut selvän harppauksen auton alkuajoista.

Kaikkien autojen edessä on lyhyt infotaulu sekä QR-koodi, jonka avulla saa nopeasti lisätietoa.

Cultura dell’auto

Autoilun kulttuureja on monenlaisia, mutta Italiassa jos missä auto on vankkumaton osa koko saapasmaan kulttuuria. Tämä näkyy tietysti ennen kaikkea Torinossa, ja luonnollisesti myös sen automuseossa.

Fiat Multipla ja skootterit ovat yhtälailla italialaisia ikoneita siinä missä kaikki Ferraritkin.

Näytillä on myös harvinaisuuksia, kuten Fiatin turbiiniauto Turbina vuodelta 1954. Fiatin mukaan kaasuturbini tuotti 300 hevosvoimaa kierrosluvulla 22 000. Huippunopeudeksi Turbinalle ilmoitettiin 250 km/h. Siivekkään ja virtaviivaisen menopelin ilmoitettu ilmanvastuskerroin oli myös erittäin alhainen 0,14. Siinä tosin taitaa olla sitä tunnettua italialaista lisää.

Ja vanhin esillä oleva ”auto” ei muuten ole 1800-luvulta vaan keksitty jo vuonna 1487. Kyseessä on Leonardo da Vincin suunnittelema ja omin voimin liikkuva puinen kärry. Museossa esillä oleva laite ei ole tietenkään alkuperäinen vaan replika.

Esillä on myös yksi auto, jota ei saa kuvata lainkaan. Kyseessä on Italian autokeisarille eli Fiat-konsernin johtajalle Giovanni Agnellille valmistettu Ferrari 365 P Berlinetta Speciale – yksöiskappale luonnollisesti.

Aihealueittain

Museo on kerännyt myös kuvaavasti nippuun saman aikakauden autoja, joista näkyy koko autoilun kehitys. Amerikanraudat olivat 1950-luvulla isoja, kun Euroopassa köröteltiin menemään vielä pääasiassa pikkuautoilla.

Eikä itäautojakaan ole unohdettu. Saman sodanjälkeisen aikakauden menopeleistä on esillä venäläinen GAZ-M20 eli Popeda. Itäautoista myös Trabant on luonnollisesti edustettuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakkaus välittyy

Yksi Torinon automuseon hienous on myös se, että autojen lisäksi esillä on myös pienoimalleja, julisteita, keulamerkkejä, pyöriä, vanteita… kaikkea mahdollista autoihin sekä autokulttuuriin liittyvää.

Myös populaarikulttuuri ja kuuluisien elokuvien autot ovat esillä.

Ja onpa esillä myös autoista tehtyjä huonekaluja. Meidän ehdoton suosikkimme on Fiatista tehty keittiö!

Myös ekoilu on nostettu ilmiönä esiin. Esillä on niin taloudellisia konsepteja kuin myös pisaralla pisimmälle -kisan menopelejä.

Tekniikka näkyviin

Myös autojen tekniikka on esillä isosti. Näytillä on niin moottoreita kuin myös muutakin tekniikkaa. Etenkin moottoriteknologian kehitys käy hyvin ilmi.

Myös eri aikakausien automainoksia pääsee ihastelemaan istumalla hetkeksi alas ja vetämällä oman henkilökohtaisen näyttönsä oman päänsä ympärille.

Vauhdin hurmaa

Autourheilulla on ollut aina iso osa autoilussa – ja etenkin Italiassa. Esillä on kirjavasti eri aikakausien kilpa-autoja.

Eikä museossa palvota siis todellakaan pelkästään italialaisia mestareita ja heidän autojaan. Myös rakkaille kilpakumppaneille jaetaan kunniaa.

Ja totta kai F1-autot ovat edustettuna erityisen hyvin, onhan kysessä moottoriurheilun kuninkuusluokka – jossa italialaiset ovat vielä menestyneet hyvin. Esillä on myös Ferrari, jolla Michael Schumacher otti viimeisen voittonsa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakkaudesta ralliin

Museon alakerrassa on vielä vaihtuva näyttely, jossa on juuri nyt näytillä aina 2. toukokuuta asti ralliautoilun historiaa. Se lämmittää härmäläistä sydäntä, koska totta kai esillä on myös suomalaisten autoja. Italiassa aina niin rakastettu Markku Alén on luonnollisesti hyvin edustettuna.

Mutta myös Juha Kankkusen autoja on esillä useampi kappale – vähemmän yllättäen juurikin Lancioita.

Torinon museon käytävillä kuluu helposti useampi tunti, ja jos autot todella kiinnostavat ja kaikkiin esillä oleviin autoihin haluaa tutustua kunnolla, silloin edes koko päivä ei tahdo riittää.

Museon kotisivut: www.museoauto.com

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat