Abba_museo_Tukholma

Matkailu Ulkomaanmatkailu 21.11.2019

Päivän kuva: miljardin dollarin mahdollisuus – Abba tarjoaa vahaa ja hologrammeja

Jos yksi museovierailu voi tarjota täsmälääkettä myös marraskuiseen pimeyteen, on se tässä. Tukholman museotarjonnan väriläiskäksi kutsuttu Abba-museo kertoo yhtyeestä jokseenkin kaiken.

Abbaa tunnetumpaa pop-yhtyettä saa hakea, mutta tuskin löytää, olipa mittarina sitten myytyjen levyjen määrä tai maailmanlaajuinen suosio.

Yhtyeen jäsenet Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad löysivät yhteisen sävelen jo 1960-luvun puolella, mutta supertähtiä nelikosta tuli vasta seuraavalla vuosikymmenellä Euroviisuvoiton myötä. Se heltisi toisella yrittämällä vuonna 1974. Potin räjäyttänyttä Waterloo-kappaletta ja muita ikihittejä on jokseenkin mahdoton välttää, ellei vetäydy syrjäiseen erämaahan ja pysyttele visusti itsekseen.

Vaikka kokoonpanon alkutaipaleesta on jo yli 50 vuotta ja hajoamisestakin pian lähes 40 vuotta, ei suosio hyydy.  Yhtyeen myynti ylitti vuonna 2018 jo jokseenkin käsittämättömän 400 miljoonan levyn rajapyykin.

Yhtyeen paluuta on odotettu vuodesta 1982 alkaen hartaasti. Huhu kertoo, että kompaktista konserttikiertueesta on tarjottu nelikolle Yhdysvalloissa jopa miljardi dollaria mutta turhaan.

Lähimmäs live-kohtaamista on toistaiseksi päässyt vain kapuamalla portaita pitkin nimikkomuseon uumeniin ja lähestymällä uskomattoman realistisilta näyttäviä näköishahmoja. Vaikka hahmot ovat vahaa, on toteutustapa niin realistinen, että paatuneen fanin on vaikea pidätellä itseään. Lähestyminen loppuu kuitenkin lyhyeen hälytyslaitteen sireenin ulvahtaessa. Tunnin mittaisen museoreissun aikana ääni tulee yllättävän tutuksi.

Fanien toiveet keikkakohtaamisen osalta heräsivät esimerkiksi keväällä 2004, kun Istanbulin Euroviisujen semifinaalissa nähtiin kokoonpanon tuore video ”Our Last Video Ever.” Vuonna 2018 huhu kertoi Abban palanneen jälleen yhteen ja levyttäneen uutta musiikkia. Levytystiedon vahvisti myös yhtyeen manageri, mutta Björn Ulvaeusin ja Benny Anderssonin mukaan yhtye ei tee konsertteja. Päätös on luonnollisesti pettymys faneille, mutta tähän lienee tulossa muutos.

Abba on mitä ilmeisimmin palaamassa oikeille esiintymislavoille hologram-tekniikan avustamana. Lavalle nousee siis orkesteri, tanssijat ja neljä suorastaan pelottavan realistiseksi kuvailtua ”Abbatarta” vuoden 1971 asussaan. Teknisesti haastava toteutus tuo mitä todennäköisemmin yleisön eteen Abba-elämyksen, josta puuttuu vain varsinaisen tähtinelikon fyysinen läsnäolo. Vastaavia toteutuksia on nähty aiemminkin, mutta tulevan kiertueen vakuutetaan ylittävän aiemmat esitykset, joissa lavalla on nähty onnistuneesti muun muassa Roy Orbison, Buddy Holly, Tupac Shakur ja Frank Zappa.

Kokonaisuuden valmistelu on venynyt luvatusta ”vuoden 2019 aikana” -aikataulusta teknisten haasteiden vuoksi, mutta jos Björn Ulvaeuksen hiljattain tv-haastattelussa kertoma näkemys tuotannon valmistumisaikataulusta pitää kutinsa, tarjoaa tuleva vuosi ja uusi vuosikymmen mahdollisuuden ainutlaatuiseen musiikkielämykseen eri puolilla maailmaa.

Sitä odotellessa parhaan Abba-elämyksen tarjoaa edelleen ABBA The Museum Tukholmassa. Interaktiivinen toteutus lupaa vierailun etenevän kaavalla ”Walk in. Dance out”.

Jaa artikkeli