taekwondo

Matkailu 4.5.2016

Päivän kuva: Taekwondo – tyrmäys pimeässä

Näyttävä taekwondo on maailman vanhin kamppailulaji. Se sai alkunsa  2 000 vuotta sitten. Koreassa sitä tarjotaan katsottavaksi ja kokeiltavaksi.

Sata ihmistä hiljenee valtavan kamppailuareenan keskelle rakennetussa katsomossa. Estradin valot pimenevät yhtä spottivaloa lukuunottamatta. Hetken kuluttua pimeästä ilmestyy valkoiseen taekwondo-asuun sonnustautunut mies.

Yleisöä tervehdittyään mies kääntyy ympäri ja ottaa vastaan raivokkaan hyökkäyksen. Näyttävien torjuntojen jälkeen tilanne rauhoittuu hetkeksi. Hyökkääjä vetää henkeä, mutta hyökkäyksen kohde ei. On vastahyökkäyksen vuoro.

Muutaman lähes silmää nopeamman liikesarjan saattelemana kamppailu on ohi. Se päättyi yhtä nopeasti kuin se sai alkunsakin, mutta ohjelma jatkuu. Tunnin mittainen esitys on vasta alussa.

Maailman vanhin kamppailulaji

Korealaista alkuperää olevaa taekwondoa pidetään maailman vanhimpana kamppailulajina. Sen juuret ulottuvat yli 2 000 vuoden päähän. Se ammentaa osia perinteisistä taistelutaidoista, japanilaisesta jujutsusta ja korealaisesta hapkidosta. Nykymuodossaan taekwondoa on opetettu ja harrastettu noin 50 vuotta.

Taekwondo on lajina jakautunut kahteen pääleiriin

Laji on edelleen suosittu syntysijoillaan, mutta se kiinnostaa myös muualla maailmassa. Suomeksi lajin nimi on usein käännetty muotoon ”jalan ja käden tie”.

Taekwondo matkailijalle

Matkailijalle taekwondoa on tarjolla Koreassa monella eri tavalla. Vaivattomin tutustumismuoto on varata liput dramatisoituun lajinäytökseen. Tällä kertaa permantopaikat järjestyivät Taekwondon päämajasta Soulista.

Taekwondoa voi myös kokeilla konkreettisemmin. Tatamille pääsee halutessaan jokainen, sillä tarjolla on erilaisia kursseja noviiseista aina pidemmälle ehtineisiin harrastajiin. Niistä on koottu tietoa kertoo muun muassa Korean matkailun teemasivulle.

Lisätietoa Korean matkailutarjonnasta www.visitkorea.or.kr

Jaa artikkeli