Matkailu 26.6.2022

Saksan parhaat saunat

Jos juhannuksena ei tullut saunottua tarpeeksi, tai kaipaat muuten vain hyvää saunaa loma- tai työreissulla Saksassa, tässä vinkkejä.

Saunakulttuuri on Saksassa vahva, joskin saunomiseen liittyy – kuten Saksassa muuallakin monesti – hieman liikaa sääntöjä. Saunat ovat lähes poikkeuksetta myös sekasaunoja.

Testberichte on saksalainen sivusto, joka listaa kaikkea mahdollista. Niinpä myös kylpylät ja saunat on luonnollisesti rankattu noin 650 000 kävijän kommenttien perusteella. Tästä linkistä pääset suoraan katsomaan listaa. Ranking sisältää yhteensä 528 kylpylää ja saunaa. Listaus on jo parin vuoden takaa, koska korona-aikaan kylpylät ovat olleet pääsääntöisesti kiinni.

Ohessa vielä top 10 -valinnat selkokielelle avattuna.

1. Saunabad Grosser Teich

Testberichte-sivuston ykkösvalinta on yllättävän simppeli kokonaisuus hieman Chemnitzin länsipuolella. Kesäisin alueella olevaa viittä saunaa ympäröi noin 10 000 neliön viheralue, joka toimii samalla myös nudistirantana (FKK). Talvisin saunassa kävijöitä ilahduttaa lämmitetty ulkouima-allas. Avantouinti ei ole vielä iso juttu Saksassa…

2. MainSaunaLand

Hieman Würzburgista etelään sijaitseva MainSaunaLand on jo enemmän kunnollisen kylpylän mittasuhteet täyttävä kokonaisuus erilaisine hierontoineen yms. Saunoja on viisi, ja kylpyläosastolla voi hemmotella ihoa erilaisilla terveyskylvyillä.

3. Obermain Therme 

Myös Obermainin kylpylä Nürnbergistä pohjoiseen on paikka, jossa on helppo viettää pidempi aika. Noin 15 000 neliön viheralueelle pienine lampineen on sijoitettu kahdeksan erilaista saunaa, ja lisäksi sisätiloista löytyy vielä neljä muuta saunaa. Paikka on myös palkittu myös Saksan saunayhdistyksen korkeimmalla arvosanalla eli viidellä tähdellä.

4. Vabali Spa Berlin

Vabali on ylellinen kylpyläketju, ja sen keskellä Berliiniä sijaitseva kylpylä on toden totta pieni rauhallinen ja lähellä Tiergartenia sijaitseva keidas keskellä suurkaupunkia. Tarjolla on niin hemmottelevia hierontoja kuin myös peräti 10 erilaista saunaa isohkoon ulkoaltaan ympärille ryhmitettynä.

5. Panorama Therme Beuren

Stuttgartista kaakkoon sijaitseva Beurenin panoramakylpylä on taas hieman simppelimpi, hieman suomalaista maauimalaa muistuttava kokonaisuus. Sen panoramasauna on kuitenkin saanut sekin viisi tähteä Saksan saunayhdistykseltä. Saunojen lisäksi kylpemismahdollisuudet ovat runsaat, ja aikaa voi viettää myös suola- tai sumuluolassa.

6. Vabali Spa Düsseldorf

Vabalin toinen top 10 -kohde on sijaitsee Düsseldorfin laitamilla, Elbjärven rannalla. Tämän lisäksi ketju on avannut hiljattain kolmannen kylpylän Hampuriin, ja lisää on luvassa. Konsepti on kaikkialla lähes identtinen, eli Düsseldorfissakin on käytettävissä 10 erilaista saunaa, sisä- ja ulkoallas, hierontamahdollisuudet yms. yms. Ei kannata siis kiirehtiä vaan nauttia paikasta mielellään ainakin puoli päivää.

7. Soletherme & Saunawelt Bad Elster

Kylpylän miedosti rikkipitoinen vesi sekä saunaosaston neljä erilaista hyvin yksinkertaista mutta modernia saunaa ovat hyvä vaihtoehto oikeasti terveyskylpylää etsiville. Haasteena on kylpylän sijainti hieman keskellä ei mitään eli sinne on matkustettava lähes erikseen – ellei satu olemaan matkalla Tšekkeihin. Bad Elster sijaitsee aivan rajan tuntumassa.

8. Satama Saunapark

Satama, jo nimestä on annettava pisteet, on pieni lomakylä Scharmützeljärven rannalla hieman Berliinistä kaakkoon. Se sopii siis myös hieman pidempiaikaiseen oleskeluun, Berliiniin hurauttaa alta aikayksikön. Lomahuoneistot ovat erilaisia ja erittäin sympaattisia. Saunoja alueella on yhdeksän erilaista, ja sen lisäksi nautintoja voi hakea kulinarismin muodossa ravintolasta, drinksuihin kätkettynä baarista tai ruumiinkulttuurin muodossa hierottaessa tai yksinkertaisesti vain alueen rauhasta nauttien.

9. Neptunbad

Hieman Kölnin vanhan kaupungin ulkopuolella sijaitseva Neptun-kylpylä tarjoaa aasialaistyylisen kylpyläkokemuksen, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin… Paikan sydän on kuitenkin – ainakin näin suomalaisen mielestä – jugendtyylinen iso ja perinteinen sauna. Sen lämpötila on tosin rajattu 70 asteeseen eräänlaisena kompromissina kaikkia kävijöitä kohtaan. Siksi Saksan kylpylöissä on usein niin monta erilaista saunaa, niiden lämpötilojen vaihdellessa 60 ja 100 asteen välillä.

10. Sibyllenbad

Taas aivan Tšekin rajan tuntumassa sijaitseva Sibyllenbad on niin ikään keskellä ei mitään sijaitseva terveyskylpylä ja hotellikompleksi. Sinne ei siis mennä vain hetkeksi vaan vähintään muutamaksi päiväksi. Alueella riittää toki riittävästi nähtävää ja koettavaa useammaksikin päiväksi. Saunoja kylpylässä on kahdeksan erilaista.

Jaa artikkeli