Tahkon vesireitti

Matkailu 10.6.2018

Tahkon vesireitti – löytämistään odottava helmi

Tahkon vesireitti vie Kuopiosta Tahkolle, Kallavedeltä Syvärille, ja on savolaishelmi, joka tarjoaa päiväveneilijälle parasta suomalaismaisemaa.

Vain matkailu- ja virkistyskäyttöön rakennettu vesireitti Kuopion ja Tahkon välillä on vaihteleva, kaunis ja hyvin viitoitettu.

Paikoin, ja erityisesti Syvärillä, viitat ovat poikkeuksellisen pieniä ja lyhyitä, joten niiden havaitseminen vaatii tarkkuutta varsinkin vasta-aurinkoon ajettaessa. Plotterista on apua – se tekee veneilystä huolettomampaa.

Tahkon vesireitti

Juuri reitin pohjoispäässä Syvärin aalloilla tätä osaa arvostaa, koska siellä väylät ovat paikoin kapeita ja pinnan alla veneen pohjaa vaanivia yllätyksiä riittää merikartankin perusteella ihan kylliksi.

Kuopiosta Juurusveden kautta Syvärille

Tahkon vesireitti vie etelä-pohjoissuunnassa Kuopiosta Siilinjärven, Juankosken ja Nilsiän kautta Tahkolle.

Jokainen näistä välietapeista on pysähtymisen arvoinen, varsinkin kun taajaman keskusta on veneilijänkin tavoitettavissa vain lyhyen kävelymatkan päässä. Savolaista torimeininkiä ei voita mikään!

Tahkon vesireitti

Reitille mahtuu yhteensä kolme kanavaa ja itsepalvelusulkua: Karjalankoski, Juankoski ja Lastukoski.

Vesitse matka Kuopiosta Tahkolle on noin 90 kilometriä.

Syväriltä Summan kautta Kuopioon

Paluumatkalle voi valita Juankosken jälkeen toisenkin väylän. Reitti Summan kautta on paikoin kapea, mutta kaunis. Summan kanavan eteläpäässä on retkisatama, jonka katettu tulipaikka, puuvaja, käymälä, melontalaituri ja venepaikat ovat vieraiden käytettävissä.

Alkukauden erityispiirteet

Alkukesästä kaikilla vesireiteillä on syytä tarkkaavaisuuteen. Talvi ja jäidenlähtö koettelee reittimerkkejä. Tälläkin reitillä silmiin osui ainakin kolme omille teilleen lähtenyttä merkkiä.

Tahkon vesireitti

Toinen huomionarvoinen asia keskikesän veneilyyn verrattuna on tulvajuoksutukset. Ne ovat nyt poikkeuksellisen vuolaita ja varsinkin pohjoiseen menijän kannattaa olla suluilla tarkkana: virtukset ovat todella voimakkaita.

Teksti ja kuvat: Eila Parviainen

Jaa artikkeli