jutut 5.12.2017

Onnea Suomi – Harmajan majakka loistaa viikon sinivalkoisena

Harmajan majakka sai eilen juhlakuosin, kun sen kivijalkaan heijastettiin Suomi Finland 100 -tunnus.

Valoteos näkyy majakan pohjoisella sivustalla rannikon suuntaan ja eteläisellä sivustalla laivaliikenteelle.

Teosta voi ihailla Suomenlinnasta ja ohi kulkevista laivoista. Valoteos toteutettiin yhteistyössä Revoltti Experiencen kanssa. Majakka on valaistuna aina 11. joulukuuta saakka.

Suomenlinnan eteläpuolella sijaitsevalla Harmajan saarella on ollut majakka ja luotsiasema jo 1800-luvulta lähtien ja pooki jo 1500-luvulla.

Harmajan majakka ja Suomenlinnan kirkontorni ovat linjamerkkejä, joiden avulla merenkulkijat ovat koko Suomen itsenäisyyden ajan ottaneet ulkomereltä turvallisen suunnan kohti Helsinkiä.

– Finnpilot haluaa Harmajan valoteoksella kunnioittaa juhlapäivää ja kertoa merenkulkijoiden arvokkaasta työstä 100-vuotiaan Suomen historiassa, merikapteeni ja kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara toteaa ja lisää, ettei luotsauksen merkitys ole myöskään aikojen saatossa vähentynyt.

Luotsi saattaa turvallisesti

Luotsit saattavat muualta tulevat alukset turvallisesti satamiin ja takaisin ulkomerelle.

– Kapeissa väylissä ja karikkoisissa vesissämme tarvitaan paikallistuntemusta. Tämä vaikuttaa sekä liikenteen sujumiseen että meriturvallisuuteen. Teemme vuodessa noin 24 000 luotsausta ja merimaileja kertyy noin 450 000.

– Luotsaus Suomessa täytti viime vuonna 320 vuotta. Nykyinen luotsausyhtiö Finnpilot Pilotage Oy on siis Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota, Marjasvaara kertoo.

Harmajan majakan omistaa Liikennevirasto ja maa-alueet sekä luotsiaseman Finnpilot. Luotsiasemalla tekee töitä 10 luotsia, 10 luotsikutterinhoitajaa ja emäntä. Asemalta luotsataan kaikkiin Helsingin satamiin.

Teksti. Vaula Aunola Kuva: Finnpilot

Jaa artikkeli