jutut 31.1.2017

Suomi liikkui mopolla

Avustetuista polkupyöristä mopoautoiksi – mopo muuttuu, mutta suomalaisia se liikuttaa edelleen.

Mopo, alkujaan moottoripolkupyörä, sai alkunsa apumoottorilla varustetuista polkupyöristä. Viisikymmentäluvun lopulla lakiin kirjattiin maksimipainoksi 50 kilogrammaa ja kuutiotilavuudeksi 50. Samalla mopot saivat pitkäksi aikaa ajokortti- ja rekisteröintivapauden.

Suomi liikkui mopolla maaseudulla ja taajamissa. 1950–1960 -luvuilla Jawoilla, Tuntureilla, Solifereilla ja vastaavilla hoidettiin välttämättömiä asioita, henkilöautoon kun ei kaikilla ollut varaa. Aikakausi kiteytyy Pappa-Tunturiin, jonka lempinimi kuvastaa varttunutta käyttäjäkuntaa.

5M7A0162

Vuoden 1970 lakimuutos vapautti mopot polkimista. Vähitellen mopojen käyttäjäkunta alkoi vaihtua maaseudun edullisesta ja yksinkertaisesta kulkuneuvosta kaupungistuneen nuorison liikkumavälineeksi.

Vielä 1980-luvulla kotimainen mopotuotanto kamppaili Honda Monkeyn ja Suzuki PV:n kaltaisten tuontimopojen kanssa. Lopulta 1990-luvulla kotimainen mopovalmistus hiipui. Vuoden 1985 jälkeen syntyneiltä alettiin myös vaatia mopokorttia, ja vaaditaanpa mopolta nykyisin rekisteröintiäkin.

Vähitellen mopotrendit siirtyivät kohti helppokäyttöisiä moposkoottereita, eikä tietysti sovi unohtaa myöskään mopoautoja.

Honda_Monkey_2016_LA-2

Mopo muuttuu maailman mukana, mutta edelleen 45 kilometriin tunnissa rajoitettu ajoneuvoluokka tarjoaa monelle suomalaiselle ensiaskeleen moottoroituun liikkumiseen.

Tämäkin juttu löytyy moottori.fi:ssä torstaina 2.2. julkaistavalta Suomi 100 vuotta liikenteessä -alasivulta.

Suomi 100 vuotta liikenteessä 16:9

Moottorin hanke Suomi 100 vuotta liikenteessä on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Suomi 100 vuotta liikenteessä -hanke kokoaa Moottoriin ja moottori.fi -verkkopalveluun sisältöjä, jotka nostavat esiin asioita ja ilmiöitä Suomen liikenteestä 100 vuoden aikana, nyt ja tulevaisuudessa.

Jaa oma tarinasi hashtageilla #Suomiliikenteessä tai #Suomi100vuottaliikenteessä

Moottori.fi julkaisee tarinat sivuillaan.

Jaa artikkeli