Hossa

jutut 16.8.2017

Suomi100-juhlavuosi innostaa metsien suojeluun

Kampanjan tuloksena jo 657 hehtaaria suojeltua yksityismetsää.

Metsäluonto ja luonnonvaraiset metsät ovat meille suomalaisille ilmeisen tärkeitä, sillä Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja on saanut hyvän vastaanoton. Suomalaisia ovat näin Suomi100-juhlavuonna auliita säästämään kauniita luontokohteita pitkälle tulevaan.

Suomalaiset metsät ovat monimuotoisten luontoarvojensa lisäksi monelle myös luontomatkailukohde.

Luontolahjojen antajia löytyy eri puolilta Suomea ja luonnonsuojelualueita on perustettu Raaseporista Inariin saakka.

Tavoitteena tuhat hehtaaria

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan piirissä on suojeltu pysyvästi jo 657 hehtaaria yksityismetsää. Lisäksi vireillä on noin 380 hehtaaria suojelupäätöksiä, joiden jälkeen kolkutetaan tuhannen hehtaarin rajapyykkiä. Yksityiset maanomistajat ovat antaneet 34 luontolahjaa ja kunnat kolme.

– Hieno lahja satavuotiaalle Suomelle! Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat tähän mennessä osallistuneet kampanjaan, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Hossa

Lappi ja Keski-Suomi vauhdissa

Kappalemääräisesti eniten suojelupäätöksiä on tehty Keski-Suomessa (8 kpl) ja Lapissa (5 kpl).  Eniten suojelupinta-alaa on Lapissa (noin 252 hehtaaria) ja Pohjois-Pohjanmaalla (noin 108 hehtaaria).

Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla ei ole annettu vielä yhtään luontolahjaa. Lappeenranta sen sijaan oli ensimmäinen kunta, joka sai maillensa itsenäisyyden juhlavuoden suojelukohteen (noin 29 hehtaaria) ja Päijät-Hämeessäkin kampanja on käynnistynyt Heinolan kunnan kohteella. Alueiden joukossa on metsiä, soita, erämaita ja saaria.

Pohjois-Pohjanmaalle on muodostumassa kampanjan tähän mennessä suurin kohde, yli 220 hehtaarin kokoinen yhtenäinen suojelualue. Suomen Luonnonsuojelun Säätiö ja Utajärven kunta ovat yhdessä suojelemassa laajan suo- ja metsämaa-alueen Utajärven ja Muhoksen rajamailla sijaitsevalta Kivisuolta, jota suojelemaan on kutsuttu myös muita alueen maanomistajia.

Suojeltavat alueet voivat olla esimerkiksi metsää tai suota, joiden luonto on monimuotoista tai erityisen kaunista. Suojeluun sopivat myös alueet, joilla on harvinaisia eliölajeja tai erikoisia luonnonmuodostelmia.  Kriteerit luontolahja-kohteelle eivät ole yhtä tiukat kuin METSO-ohjelmassa.

Valtio kantaa kortensa kekoon

Tavoitteena on, että juhlavuoden aikana jokaiseen Suomen 18 maakuntaan perustettaisiin vähintään sata hehtaaria uusia yksityisiä luonnonsuojelualueita.

Valtio osallistuu kampanjaan suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan, kuitenkin enintään kampanjan tavoitetta vastaavasti. Metsähallitus on kartoittamassa alueita valtion luontolahjakohteiksi.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Ympäristöministeriö

www.luontolahjani.fi

Jaa artikkeli