jutut 30.11.2017

270 nähtävyyden kokoelma täydentyi – talvisodan muistomerkki Helsinkiin

Talvisodan kansallinen muistomerkki paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla. Muistomerkillä Suomi kunnioittaa veteraanien ja kaikkien sotaponnisteluihin osallistuneiden arvokasta työtä.

Muistomerkin paljastamispäiväksi valittiin marraskuun viimeinen päivä, joka oli talvisodan alkamispäivä vuonna 1939. Muistomerkki on myös osa Suomi100-juhlallisuuksia.

Tuoreen muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen ja sen paljasti hankkeen suojelija presidentti Martti Ahtisaari, joka muistutti puheessaan, kuinka itsenäisen Suomen kolmen ensimmäisen vuosikymmenen aikana suomalaiset kokivat monta vakavaa kriisiä laajempien, kansainvälisten kriisien seurauksina.

– Talvisota oli yksi näistä kriiseistä, luonteeltaan ainutlaatuinen. Suomalaisia yhdisti voimakas tietoisuus siitä, että taisteltiin arvoista, vapaudesta, kansanvallasta ja oikeusvaltion olemassaolosta.

Suomen puolustus oli koko kansan yhteinen asia.

–  On paikallaan, että tänään paljastettava muistomerkki on sekin yhteinen asia, yhteisin ponnistuksin aikaansaatu, Ahtisaari jatkoi.

Talvisodan kansallinen muistomerkki liitetään osaksi HAM Helsingin taidemuseon julkisten veistosten kokoelmaa, johon kuuluu 270 veistosta eri puolilla kaupunkia.

– Moninkertaisesti lävistetty, silti yhä pystyssä seisova muistomerkki kunnioittaa itsenäisyyden säilyttämisen raskasta uhria – niitä yli 25 000 suomalaista, jotka talvisodassa menettivät henkensä isänmaan puolesta. Teos kuvastaa yksittäistä ihmistä jonkin häntä itseään paljon suuremman asian välikappaleena – kokonaisen kansakunnan tulevaisuuden, joka oli lunastettava kallein uhrauksin, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistomerkin paljastustilaisuudessa.

Lähde ja kuvat: Opetus- ja kulttuuriministeriö ja HAM/Pekka Kauhanen

Lue myös: Matka: Itsenäisyyden jäljillä – ratkaiseva Raatteentie

Jaa artikkeli