Vene17_mysteerivene

jutut 17.2.2017

Venemessujen mysteeri – onko tässä maan vanhin moottorivene?

Vene 17 Båt -messuilla on esillä mysteerivene, joka saattaa olla maan vanhin moottorivene. Kenties vanhempi kuin Suomi. Arvoitus odottaa ratkaisijaansa.

Vene 17 Båt -messut jatkuvat vielä viikonlopun verran. Yli 500 veneuutuuden lisäksi Helsingin Messukeskuksessa riittää muutakin kiinnostavaa nähtävää.

Näyttelyn kenties erikoisin veneyksilö ei kuitenkaan ole uudenkarhea, pikemminkin kaikkea muuta. Kyseessä saattaa hyvinkin olla maan vanhin moottorivene, mutta varmuudella sitä ei tiedetä. Vielä.

Venearvoituksen ratkaisemiseen kaivataankin nyt yleisön apua. Varmaa on, että joku tietää asiasta jotain. Pienetkin yksityiskohdat saattavat olla arvokkaita ja auttaa ratkaisemaan arvoituksen.

Vene17_mysteerivene

Veneen taustaa ja tarinaa selvittää muun muassa ainutlaatuisesta perämoottorimuseostaan veneilypiireissä tunnettu Nils ”Nisse” Häggblom.

– Veneen valmistusvuosi ajoittuu todennäköisesti 1910-luvun ja Suomen itsenäistymisen välille. Yksityiskohtien perusteella voi arvioida, että se ei ole yksittäiskappale veneveistämöltä.

Kyseessä lienee siis suurempaa valmistusmäärää silmälläpitäen suunniteltu ja varmuudella juuri moottoriveneeksi valmistettu venemalli.

Vene saattaa siis hyvinkin olla vanhempi kuin satavuotias Suomi. Perämoottorimuseon aarteiden joukosta sille on löydetty myös sopiva voimanlähde. Alkuperäinen pari ei ole, mutta silti varsin yhteensopiva.

Vene17_mysteerivene

Vanhempi kuin Suomi, mutta onko suomalainen?

Vene on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, jotka antavat viitteitä alkuperästä, valmistustavasta ja kenties myös valmistuspaikasta. Niitä tuskin olisi tehty vastaavalla vaivalla vain yhden veneen vuoksi. Arvoitusvenettä ei voi varmasti luvata suomalaisvalmisteiseksi, ei ainakaan vielä.

Vene17_mysteerivene

Usein veneenvalmistajat merkitsevät tuotteensa jonkinlaisella tunnistettavalla puumerkillä tai valmistajan tietoja sisältävällä kilvellä, mutta tästä venevanhuksesta ei sellaista ole löytynyt.

Uskomattoman hyvin säilynyt vene löytyi keväällä 2016 Hangosta. Siinä riittää taitavasti toteutettuja yksityiskohtia, joka kertoo suunnittelijan ja valmistajan taitotasosta. Vastaavaa edelläkävijyyttä saa hakemalla hakea nuoremmista vertailukohdista.

Vene17_mysteerivene

Koskemattomana museoon

Ja mikä parasta, vuosien saatossa se on saanut rapistua rauhassa ympäri käännettynä, mutta muuten koskemattomana. Jälkikäteen tehtyjä korjauksia tai merkittäviä osapuutteita veneessä ei ole.

– Vene päätyy museoitavaksi, enempää sitä ei puhdisteta, eikä sitä ole tarkoitus entisöidä, Häggblom kertoo.

Veneen tarinaa selvittävä Nisse Häggblom ottaa mielellään vastaan lisätietoja mysteeriveneestä. Yhteystiedot löytyvät perämoottoreihin erikoistuneen Outboard Museumin verkkosivulta.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Venemessut jatkuvat Helsingin Messukeskuksessa vielä sunnuntaihin 19.2. asti.

Jaa artikkeli