29.12.2023

Poliisi: Yli 22 000 ajokortitta ajoa viime vuonna

”Varmaan useita tuhansia noista viime vuoden teoista kohdentuu samoille rikoksenuusijoille, jotka on määrätty esimerkiksi rattijuopumuksesta tai jo useammasta rattijuopumuksesta ajokieltoon, mutta he vain jatkavat ajamista.”

Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta kertoo, että ajokortitta ajaminen on varsin yleinen ilmiö, sillä esimerkiksi viime vuonna poliisi puuttui seuraamusmenettelyssä kulkuneuvon kuljettamiseen joko kokonaan ilman ajokorttia tai ilman riittävää ajokorttia yleisellä tiellä yhteensä yli 22 000 kertaa.

Kuinka hyvin ajokieltoon määrätyt noudattavat ajokieltoa?

– Kuljettaja oli ajokiellossa lähes 11 000 tapauksessa näistä yli 22 000 tapauksesta, Katajisto kertoo.

– Asiaa ei ole varsinaisesti tutkittu. Varmaan useita tuhansia noista viime vuoden teoista kohdentuu samoille rikoksenuusijoille, jotka on määrätty esimerkiksi rattijuopumuksesta tai jo useammasta rattijuopumuksesta ajokieltoon, mutta he vain jatkavat ajamista, Katajisto taustoittaa ongelman ominaispiirteitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kymmeniä tuhansia kieltoja vuosittain

Kuinka paljon vuositasolla Suomessa määrätään eri asteisia ajokieltoja?

– Luotettavan tilastotiedon saaminen asiasta on tällä hetkellä haasteellista tiedon siirtymiseen liittyvien ongelmien ja epävarmuustekijöiden vuoksi, mutta käsittääkseni ajokieltoja määrätään vuosittain kymmeniä tuhansia, Katajisto kertoo.

Hänen mukaansa osa ajokielloista määrätään yhden rikoksen tai useamman rikoksen perusteella, osa rikkomusten kertymisen perusteella ja osa siksi, ettei henkilö täytä ajo-oikeuden haltijan ajoterveysvaatimuksia.

– Rikosperusteisissa ja ajoterveyden puutteisiin perustuvissa tapauksissa ajokieltoa edeltää useissa tapauksissa poliisimiehen kentällä akuutissa tilanteessa määräämä väliaikainen ajokielto. Lisäksi on huomattava, että sama henkilö voi olla määrättynä useampaan ajokieltoon.

Ajokielto voi lyhentyä

Katajiston mukaan valtaosa ajokieltoon määrätyistä pyrkii lyhentämään ajokieltonsa kestoa.

Kuinka usein ajokieltoon määrätyt pyrkivät lyhentämään ajokiellon pituutta esimerkiksi vetoamalla siihen, että ajokielto hankaloitta merkittävästi toimeentulon hankkimista?

– Ajokorttilaki edellyttää, että ajokieltoon määräämisessä annetaan asianosaiselle tilaisuus tulla kuulluksi ennen päätöksentekoa ja että ajokiellon kestosta määrättäessä otetaan huomioon ne vaikutukset, jotka toimenpiteellä on ajokieltoon määrättävän toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen.

Katajiston mukaan ”varmasti lähes 90 prosenttia ajokieltoon määrättävistä” pyrkii vaikuttamaan etukäteen siihen, että ajokielto olisi mahdollisimman lyhyt.

Ajokieltoon määrätty voi tehdä ensimmäisenä muutoksenhakukeinona oikaisuvaatimuksen poliisilaitokselle tai toisessa vaiheessa valituksen hallinto-oikeuteen koskien nimenomaan välttämättömän liikkumisen riittämätöntä huomioimista ajokiellon pituutta määrättäessä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Länsi-Uudenmaan poliisi, poliisi

a:3:{i:0;s:6:"137246";i:1;s:6:"133235";i:2;s:6:"137248";}

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat