Nissan tehdas Sunderland

Nissanin tehdas Sunderlandissa on ensimmäinen laatuaan Euroopassa – näin siellä syntyy koko kansan katumaasturi Nissan Qashqai

14.7.2025
Kuva Eetu Kokkonen ja Nissan

Iso-Britannia omaa pitkät autonvalmistamisen perinteet. Nykyään brittiautoja ei enää myydä runsain määrin, mutta osittain maan työpaikkojen pelastukseksi saapui muutama vuosikymmen sitten japanilaisia autonvalmistajia – ja niistä ensimmäinen oli Nissan.

Iso-Britanniassa on valmistettu autoja aivan 1900-luvun alusta saakka. Vuosikymmeniä britit kilpailivat maailman suurimman autonvalmistajamaan tittelistä. Vielä 1950-luvulla maan jalanjälki automaailmassa oli erittäin vahva, maan suurimmat autonvalmistajat olivat BMC, Ford, Rootes (Hillman ja Sunbeam), Standard-Triumph ja Vauxhall. Lisäksi pienempiä valmistajia voisi luetella loputtomiin: Jaguar, Rover, Bentley, Rolls-Royce ja niin edespäin.

1960-luvulta alkaen saarivaltion autoteollisuus alkoi kuitenkin vajota. Vuonna 1966 Iso-Britannia oli enää maailman neljänneksi suurin autonvalmistajamaa, eikä kehityssuuntaa saatu enää käännettyä. Brittiautot kärsivät laatuongelmista, tehtaiden jatkuvat työtaistelut häiritsivät tuotantoa ja valmistajat olivat hitaita reagoimaan muuttuvaan maailmaan.

Nissan tehdas Sunderland

Vuonna 1980 saavutettiin pohja, kun Iso-Britanniassa valmistettiin ainoastaan 1,3 miljoonaa autoa, mikä oli matalin luku sitten 1950-luvun. Japanilaisvalmistajilla suunta oli päinvastainen – saman vuonna Japani ohitti Yhdysvallat maailman ykkösautojättinä.

Näin aseteltuna onkin luonnollista, että 1980-luvulla japanilaiset autonvalmistajat alkoivat kiinnostua Iso-Britanniasta tehtaidensa sijoituspaikkana. Maassa oli kuitenkin pitkät perinteet autojen valmistamisesta, valmista työvoimaa ja tehtaat Euroopassa laskisivat niin rahtikustannuksia kuin mahdollisia tullejakin.

Ensimmäinen japanilaisvalmistajan oma autotehdas Euroopassa avattiin vuonna 1986 Englannin Sunderlandiin. Nissan solmi Iso-Britannian hallituksen kanssa kaupan, jossa japanilaisvalmistaja osti 3,23 neliökilometrin kokoisen maa-alueen 1 800 punnan eekkerihintaan.

Brittiautot kärsivät laatuongelmista, tehtaiden jatkuvat työtaistelut häiritsivät tuotantoa ja valmistajat olivat hitaita reagoimaan muuttuvaan maailmaan.

Syyskuussa 1986 tehtaalla vietettiin virallisia avajaisia. Pääministeri Margaret Thatcher ja Nissanin pääjohtaja Ytaka Kume saivat kunnian toimia tehtaan virallisina avaajina. Tehtaalla alettiin valmistaa Nissan Bluebirdiä 430 työntekijän voimin.

Pikakelaus vuoteen 2024. Nissanin Sunderlandin tehtas on kasvanut yhdeksi maan suurimmista autotehtaista. Henkilöstömäärä on kohonnut 6 000 työntekijään, joista yhdeksän oli itse asiassa työskennelleet tehtaalla vuoden 1986 avajaisista saakka. Vuosien varrella tehtaassa on valmistettu Primeraa, Micraa, Almeraa, Notea, Jukea, Leafia, Infiniti Q30:a sekä tietysti Qashqaita.

Vuonna 2023 ylittyi 11 miljoonan Sunderlandissa valmistetun auton rajapyykki. Iso kiitos tästä kuuluu Qashqaille, jota yksin on valmistettu tehtaalla yli neljä miljoonaa kappaletta. Keskimäärin tehtaalta on rullannut ulos uusi Qashqai 140 sekunnin välein ympäri vuorokauden – aina mallin vuoden 2006 tuotannon aloittamisesta alkaen!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Akkujen oikea momentti

Pääsimme tutustumaan Nissanin Sunderlandin tehtaaseen keväällä 2024. Ohjelman pääaiheena oli juuri kasvojenkohotuksen kokeneen Qashqain valmistuksen aloitus.

Ennen tehtaan päätuotetta vierailimme kuitenkin korkeajänniteakkujen osastolla. Siellä tutustuimme kokoonpanopisteeseen, jossa valmistetaan Qashqai E-Powerin ja Juken hybridiakkuja. Korkeajänniteakkujen kasaaminen on tarkkaa työtä, sillä akkujen sisäiset viat saattavat pahimmillaan aiheuttaa oikosulkuja ja tulipaloja.

Nissan tehdas Sunderland

Tämän vuoksi virheiden mahdollisuus on minimoitu. Työntekijät eivät ensinnäkään kuljettele akkukennoja ja muita korkeajänniteakkujen osia pumppukärryissä pitkin käytäviä. Kaikki osat tulevat työpisteelle autonomisesti rullaavilla osavaunuilla. Näiden vaunujen akut on – tietysti – tehty käytetyistä Leafin akkumoduuleista.

Nissan tehdas Sunderland

Tehtävät toimenpiteet ovat näkyvillä työpisteellä isoilla näytöillä – kyseessä ikään kuin erään ruotsalaisen huonekalumyymälän kasausohjeet, mutta huomattavasti helpommin ymmärrettävässä muodossa. Ohjeista näkee mikä komponentti kytketään mihinkin kohtaan, millä työkalulla se tehdään ja millainen hylsy tai kärki momenttiavaimeen tarvitaan.

Kun oikeat työkalut ja osat ovat kädessä, virheiden mahdollisuus alkaa painua jo nollan tuntumaan. Momenttipulttivääntimessä on automaattisesti juuri haluttu momentti valmiiksi säädettynä – ja vieläpä aivan naurettavan tarkkaan. Säädetty momentti voi olla esimerkiksi 8,67 newtonmetriä. Tuo 0,07 newtonmetriä vastaa siis kymmenen senttimetrin vipuvarren vääntämistä 71 gramman voimalla.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.