Sähköauto kaikkeen käyttöön

Moottorista löydät täyssähköautojen ja lataushybridien koeajot ja käyttötestit sekä ajankohtaista tietoa latausverkoston kehittymisestä ja aiheeseen liittyvästä poliittisesta päätöksenteosta.

Sähköautotarjonta kasvaa kiihtyvällä tahdilla, ja niin kasvavat myös sähköautojen myyntimäärät. Sähköautovalikoimasta löytyy vaihtoehto moneen tarpeeseen aina pienistä kaupunkiautoista isoihin katumaastureihin ja tila-autoista pakettiautoihin. Jos suunnitelmissasi on ensimmäisen sähköauton hankinta tai sähköauton vaihtaminen toiseen, voit aloittaa vaihtoehtojen vertailun Moottorin sivuilta!

Uusimmat artikkelit

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin ja lisäksi Moottori-lehden 9 kertaa vuodessa. Jäsenenä pääset myös nauttimaan lukuisista rahanarvoisista jäseneduista. Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan jatkumisen Suomessa ja yli 40 Euroopan maassa!


Kenelle sähköauto sopii?

Markkinoilta löytyy sopiva sähköauto jo lähes kaikenlaiseen käyttöön. Vaihtoehtoja löytyy aina pienistä kaupunkiautoista keskikokoisiin perheautoihin, isoihin katumaastureihin, tila-autoihin ja myös hyötyajoneuvoihin. Sähköauton käyttöä puoltavat paikallisen päästöttömyyden lisäksi edulliset käyttökustannukset hyvän energiatehokkuuden ja polttomoottoriautoja vähäisemmän huoltotarpeen ansiosta.

Yksi sähköauton suurimmista vahvuuksista on sen verraton käyttömukavuus. Voimalinjan välitön vaste kuljettajan käskyihin ja katkoton veto kiinteän välityssuhteen ansiosta tekee sähköautojen ajamisesta erittäin helppoa ja mukavaa. Myös sähköauton suorituskyky on usein varsin ripeä vastaavan koko- ja teholuokan polttomoottoriautoon verrattuna.

Useimmat uudet sähköautot ovat alusta alkaen suunniteltu toimimaan pelkästään sähköllä, jolloin auton suunnittelussa ei ole tarvinnut miettiä polttomoottorin vaatimuksia. Tämä näkyy esimerkiksi tehostuneessa tilankäytössä ja auton mittasuhteissa.

Sähköauton toimintamatka ja lataaminen

Sähköauton toimintamatka riippuu akun koosta ja auton kulutuksesta. Akun koko ilmoitetaan yleisesti muodossa kWh (kilowattitunti) ja kulutus muodossa kWh/100 km. Valmistajien ilmoittama WLTP-toimintamatka toimii hyvänä vertailulukuna eri automallien välillä, sillä testisykli on kaikille sama. Todellinen toimintamatka kuitenkin usein poikkeaa ilmoitetusta lukemasta, sillä esimerkiksi auton lastaus ja ajo-olosuhteet vaikuttavat merkittävästi kulutukseen ja siten toimintamatkaan. Myydyimpien sähköautojen toimintamatkat vaihtelevat välillä 300–500 kilometriä.

Toimintamatkan lisäksi olennainen osa sähköauton käyttöä on niiden lataaminen. Kotilataaminen tekee sähköautoilusta erityisen vaivatonta, sillä tämän turvin akku on täynnä lähtökohtaisesti joka aamu. Kotilataaminen tapahtuu autoon integroidulla vaihtovirtalaturilla (AC-lataus). Näiden tehoissa on merkittäviä eroja ja teho puolestaan vaikuttaa suoraan lataamiseen tarvittavaan aikaan. Useimmissa uusissa sähköautoissa AC-laturin teho on 11 kW. Tunnin lataamisella energiaa saadaan siis 11 kWh.

Useimmat sähköautot voidaan ladata myös pikalatauksella tai suurteholatauksella. Nämä molemmat tapahtuvat kiinteillä latausasemilla tasavirralla (DC-lataus). Pikalatauksen teho vaihtelee laturista riippuen välillä 30–150 kW. Tehokkaimmat HPC-laturit tarjoavat lataustehoa 150–350 kW. DC-latauksessa laturin lisäksi toteutuvaan lataustehoon vaikuttaa merkittävästi itse auto. Vielä vain harvat sähköautot pystyvät vastaanottamaan yli 200 kW:n lataustehoja.