Saimaa gastronomia

Saimaa on Euroopan gastronominen alue 2024 – tässä parhaat herkutteluvinkit

16.8.2024
Teksti Kari Martiala ja Helena Lylyharju
Kuva Kari Martiala

Saimaan seutu houkuttelee tänä vuonna matkailijoita hyvän ruoan ja mukavien tapahtumien merkeissä. Alueelle on myönnetty vuodeksi 2024 European Region of Gastronomy -titteli, joka nostaa Saimaan seudun merkittäväksi matkailukohteeksi Euroopassa.

International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön raadin perusteluina oli Saimaan alueen kestävä elämäntapa, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

Titteli on komea, mutta mitä on luvassa Itä-Suomeen suuntaavalle matkailijalle? Tässä muutamia Saimaan seudun huippuja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tertin kartano

Mikkeliläinen Tertin kartano on ollut jo pitkään arvostettu ruokamatkailukohde, joka on saanut työstään monenlaista suitsutusta. Kartano valittiin tammikuussa 2024 arvostetussa National Geographic -lehdessä yhdeksi vierailun arvoisimmaksi ravintolaksi maailmassa, 21 ravintolan listalla ainoana pohjoismaisena.

Lehti kehuu alueen ”yksinkertaista maalaisruokaa” ja kuvailee kartanon yrttitarhoja, hedelmäpuita ja ruoan paikallisuutta.

Saimaa gastronomia
National Geographicin vuoden timantiksi valitsema Tertin Kartano lähellä Mikkeliä.

Tertin kartanon keittiömestari Antti Ukkonen kertoo suositun kesäpöydän annin syntyvän paikallisista raaka-aineista.

– Meillä on hyvät suhteet lähituottajiin ja omaa tuotantoa. Tertin kartano on myös toimiva maatila, jonka ohrapellot tuottavat runsaasti satoa, kuten yrtti- ja kasvitarhat. Omien kukkien ja yrttien avulla erotumme muista ravintoloista.

Saimaa gastronomia
Tertin kartanon keittiömestari Antti Ukkonen.

– Käytämme keittiössä vanhoja sukureseptejä ja kehitämme uutta. Ei ole tarkoitus olla ruokamuseo, vaan jatkuvasti kehittyvä ravintola, perinteitä unohtamatta.

Kesällä tarjolla on ollut sesongin yli 50 makuelämyksen kesäpöytä, ja syksyllä tarjolla on monipuolinen sadonkorjuupöytä.

– Keräämme pitkin vuotta aineksia kartanon joulupöytää varten, ja syksyllä säilömme ja kuivaamme kasvimaan aarteita. Ihan niin kuin ennen vanhaan, jolloin koko vuosi valmistauduttiin jouluun.

Tertin kartanossa voi myös majoittua: tarjolla on kuusi huonetta, joista yksi on saunallinen sviitti.

Oman puutarhan anti jalostetaan omiksi tuotteiksi, joita on myynnissä kartanon myymälässä.

Sahanlahti Resort

Mikkelistä matka jatkuu kohti Puumalaa, jonne johtava 62-tie mutkittelee komeassa järvimaisemassa. Vähän ennen Puumalan keskustaa saavutaan Sahanlahteen, jolla on lähes 200 vuoden mittainen historia sahalaitoksena. Nykyisin Sahanlahti Resort palvelee matkailijoiden lisäksi hyvän ruoan ystäviä ympäri vuoden. Tarjolla on myös ohjelmatarjontaa ja tähtiesiintyjiä koko kesän ajan.

Saimaa gastronomia
Sahanlahden mainio jälkiruoka.

Haluatko jatkaa lukemista?

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.