Triumph Speed Triple RS

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 17.10.2021

Maistiainen: Triumph Speed Triple RS – uusi mutta tuttu

Streetfighter-ikonin uudistaminen on vaikeaa, sillä asiakkaat haluavat perinteisten tunnusmerkkien ja ulkonäön säilyvän.

Jo ”triple”-sana nimessä kertoo, että moottorin on oltava kolmisylinterinen. Yhtä lailla Triumph Speed Triplen tunnusmerkkeihin on aina kuulunut kaksi rinnakkaista ajovaloa ja kaksoisputkirakenteinen alumiinirunko. Triumph yritti 2000-luvun alussa vaihtaa mallille tunnusomaisen yksipuoleisen takahaarukan kaksipuoleiseen, mutta osittain asiakkaiden painostuksesta Speed Triple sai pian takaisin yksipuoleisen svinginsä. Lähes 30-vuotisen mallihistorian omaavan moottoripyörämallin uudistamisessa onkin useita reunaehtoja, joita ei sovi ylittää.

Ulkonäkö tuttu – tekniikka uusi

Triumph Speed Triple RS

Speed Triplestä odotettiin täysin uutta mallia jo edellisen uudistuksen yhteydessä, eli kaudeksi 2018. Silloin saatiin kuitenkin vain kevyt moottoripäivitys täyttämään tiukemmat päästömääräykset sekä hienosäätöä muihin ominaisuuksiin ja lisää elektroniikkaa. Kauden 2022 Speed Triple on käytännössä kokonaan uusi, sillä runko, moottori ja elektroniikkapaketti on uusittu alusta loppuun.

Triumph Speed Triple RS

Triumph lähti mukaan tehokilpailuun kasvattamalla 1050-kuutioisen moottorin 1160-kuutioiseksi. Iskunpituutta lyhennettiin yli 10 millimetrillä, mikä tarkoitti että sylinterin halkaisijaa jouduttiin kasvattamaan peräti 11 millimetrillä. Näin voitiin maksimikierroslukua kasvattaa, ja samalla sylinterikanteen saatiin mahtumaan isommat venttiilit. Tuloksena on 30 hevosvoimaa kasvanut teho, ja lukema on nyt 180 hevosvoimaa. Kasvaneesta iskutilavuudesta huolimatta moottori on seitsemän kiloa edeltäjäänsä kevyempi.

Teho: ”riittävä”

Triumph Speed Triple RS

Rivikolmosen ääni on edelleen tutun muriseva. Käyttöalue on laaja, ja moottori vetää puhtaasti tyhjäkäyntikierroksilta lähtien. Noin 4500 kierroksen kohdalla tuntuu pieni ”päästökuoppa”, jossa teho ei kasva lineaarisesti kuten sen ala- ja yläpuolella. Jo 6000 kierroksesta alkaen voimaa on tarjolla kiitettävästi, ja laulua jatkuu aina 11 000 kierroksen punarajalle. Repivää suorituskykyä on tullut selvästi lisää, mutta samalla moottorin luonne on muuttunut vähän ylävireisemmäksi. Voikin sanoa, että suorituskykyä pystyy hyödyntämään täysin vain rataolosuhteissa.

Triumph Speed Triple RS

Triumph Speed Triple RS

Moottori: 1160-kuutioinen nestejäähdytteinen kolmisylinterinen rivimoottori
Teho: 132 kW (180 hv) / 10 750 r/min
Vääntö: 125 Nm / 0 000 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto
Paino tankattuna: 198 kg
Akseliväli: 1445 mm
Istuinkorkeus: 830 mm
Tankin tilavuus: 15,5 litraa
Hinta: 23 500 €

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Triumph

Kaikki koeajot

Uusimmat