Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Ei hirvilläkään heijastimia ole

Ensilumi. Parolannummen varuskunta ja lomatarkastus.

– Ne autot, joissa on kesärenkaat, jää sitten parkkipaikalle.

***

Facebook. Julkinen ryhmä, 17 752 jäsentä alle kuukaudessa. Orimattilalaisnaisen tarina koiralenkiltä synnytti nopean ja spontaanin reaktion. Taikaviitta sai sloganin – siistii olla nolo.

Parolannummen luutnantti teki miehenteon käyttäessään hänelle suotua valtaa varusmiesten turvallisuuden hyväksi arkisessa ja herkässä tilanteessa. Lomalle on kiire, eikä varmasti ollut mieluisa komennus jättää oma auto parkkipaikalle ja ryhtyä järjestämään kyytiä muilla keinoin. Emme voi tietenkään tietää, mutta luutnantin toiminta saattoi hyvinkin säästää tuona perjantai-iltana jonkun nuoren miehen hengen, niin paha ajokeli seudulla silloin oli.

Taikaviitta taas on heijastinliivi ja koiriansa ulkoiluttanut heijastinliivinainen julistautui siististi noloksi kanssakulkijan nolon kommentin siivittämänä.

Tätä tarinaa jokainen sosiaalisen median käyttäjä voi seurata itsekin Facebookista. Edelleen noin kuukausi ryhmän perustamisen jälkeen sinne napsahtelee päivittäin kuvia ja tarinoita siististi noloista heijastimen ja heijastinliivin käyttäjistä. Koskaan ei myöskään heijastavien tuotteiden askartelu ole saanut sellaista esiin nostoa kuin tämän ryhmän keskustelussa. Mielikuvituksella ei ole rajaa.

Arjen tarinat liikenneturvallisuuden puolesta elävät ja voivat hyvin. Kumpi tahansa näistä tarinoista ansaitsee julkisen tunnustuksen. Esimerkillinen toiminta miehisessä yhteisössä voi olla ylempää tulleen käskyn toteuttamista, mutta yhtä kaikki se on konkreettinen osoitus siitä, että toisten turvallisuuden voi ottaa huomioon missä vain.

Yksittäisen ihmisen sosiaaliseen mediaan perustama ryhmä taas on saanut sellaisen spontaanin huomion, mihin mikään järjestö tai yhteisö ei omilla projekteillaan ole pystynyt.

Taikaviitta-ryhmässä korostuu positiivinen ote tärkeään asiaan. Epäkohdat nostetaan esiin, mutta vailla turhia syyllistämisiä.

Esimerkkinä käsittämättömästä epäkohdasta ryhmässä nousee esiin useiden kokemusten kautta yllättäen poliisi. Pimeässä liikennettä pysäyttelevä heijastimeton virkamies on selvästi aiheuttanut sydämentykytyksiä monelle autoilijalle, muutenkin kuin pankkisiirron muodossa.

Suorastaan hupaisalta kuulostaa ryhmässä kerrottu tarina konstaapelista, joka sai pysäyttämältään autoilijalta suoraa palautetta näkymättömyydestään.

– Eihän hirvilläkään heijastimia ole, lausahti konstaapeli puolustuksekseen.

Poliisi ei ole hirvi.

Viime vuonna tieliikenteessä kuoli 1 566 heijastimetonta hirveä tai peuraa.

3.12.2015 Eila Parviainen