Mainos

Kumppaniartikkeli Santander 14.2.2023

Miten valita taloudellinen auto?

Mietitkö auton ostoa vai oletko kenties löytänyt unelmiesi auton yksityiseltä myyjältä? Ajoneuvon valinta voi olla vaikeaa, sillä hintojen noustessa päätökseen vaikuttavat entistä enemmän muun muassa energiatehokkuus, ekologisuus, käyttötarkoitus ja taloudellisuus.

Energiatehokkuudella tarkoitetaan yleisesti, että nykyisellä energiamäärällä tavoitellaan optimaalista tulosta ja täten parempaa hyötysuhdetta. Autoilijana sinun on hyvä tuntea erilaiset energiatehokkaat ratkaisut tien päällä. Autamme sinua kartoittamaan vaihtoehtoja parhaan päätöksen tekemiseen.

Käyttötarkoitus vaikuttaa kulutukseen

Mieti auton käyttötarkoitusta, sillä erityyppisiin tarkoituksiin suunniteltujen autojen energiankulutukset voivat vaihdella yllättävänkin paljon. Selvitä paras auto-moottoriyhdistelmä juuri omaan tarkoitukseesi, äläkä tee hätäisiä ostopäätöksiä.

Ajatko pitkiä matkoja maantiellä vai tuleeko autolle käyttöä enimmäkseen lyhyessä kaupunkiajossa? Kun tunnet ajomatkojesi keskimääräisen pituuden, sinun helpompi valita käyttöösi sopiva energiatehokas auto. Jos matkat ovat lyhyitä, voidaan ne tehdä helposti myös sähköautolla.

Onko kyydissäsi usein muita matkustajia tai lapsia ja tarvitset suuren tavaratilan? Ylimääräiset matkustajat ja tavarat lisäävät kuljetettavaa painoa ja rasittavat moottoria. Mieti, mitkä tavarat ovat välttämättömiä ja millä keinoin voit vähentää polttoaineen kuluttamista.

Ajotapa on A ja O

Energiatehokas ja taloudellinen ajotapa on helpoin tapa vaikuttaa omaan kulutukseen automallista huolimatta. Auto kuluttaa eniten polttoainetta kiihdyttäessä, joten mieti aina, miten voit pysyä haluamassasi nopeudessa mahdollisimman pitkään. Ennakoivalla ja joustavalla ajotavalla et jarruttele tai kiihdyttele turhaan. Näin säästät sekä polttoaineen kulutusta että omaa lompakkoasi. Kiihdytykset tulisi varsinkin manuaalivaihteisella autolla tehdä mahdollisimman matalilla kierroksilla, joten muista aina vaihtaa suuremmalle vaihteelle kun pystyt. Vältä myös tyhjäkäyntiä ja lähde liikkeelle heti käynnistettyäsi moottorin, jotta ylimääräinen kulutus pysyisi mahdollisimman vähäisenä.

Sähkö-, hybridi-, bensa- vai dieselauto?

Nykypäivän autot eroavat huomattavasti käyttövoimassa ja kulutuksessa. Löydät markkinoilta sähköautoja, hybridivaihtoehtoja sekä perinteisiä bensa- ja dieselautoja, jotka eroavat toisistaan energiatehokkuudessa.

Sähköautot ovat nykypäivänä automarkkinoiden ympäristöystävällisin vaihtoehto. Vaikka ajaisit ympäristöystävällisellä sähköautolla, tulee sinun kuitenkin huomioida ajotapasi. Äänetön ja nopeasti kiihtyvä sähköauto toimii sähkömoottorilla, joka oikealla ajotavalla voi olla edullinen vaihtoehto pitkällä tähtäimellä. Sähköautoa tulee kuitenkin ladata säännöllisesti, mikä voi olla haaste pitkillä ajomatkoilla. Toimiaksesi energiatehokkaasti, ota huomioon sähköauton toimintasäde yhdellä latauksella. Vaihtoehtona sähköautolle markkinoilta löytyy myös erilaisia hybridimalleja, joissa polttomoottorin ja sähkömoottorin edut yhdistyvät energiatehokkaasti.

Bensa- ja dieselautot ovat pääasiassa halvempia kuin sähköautot ja polttoainetta näihin malleihin on saatavilla paremmin kuin latauspisteitä sähköautoille. Polttoainemoottoreilla käyvät autot saattavat hintojen noustessa tulla kalliiksi. Myös niiden hiilidioksidipäästöt ovat suhteellisen korkeat. Bensiinikäyttöiset autot sopivat sekä kaupunki- että maantieajoon, mutta eivät välttämättä ole markkinoiden energiatehokkain vaihtoehto kumpaankaan käyttöön.

Yhden diesel-tankillisen ollessa riittoisampi kuin tankillinen bensiiniä, on dieselauto yleisesti energiatehokkaampi vaihtoehto kuin bensiiniauto, varsinkin pitkille matkoille. Dieselauto sopii hyvin vetoajoneuvoksi ja voi vetotilanteissa kuluttaa vähemmän kuin muut autot, joten mieti oston yhteydessä, onko sinulla tarvetta esimerkiksi trailerin tai peräkärryn vetämiseen.

Digitaaliset lisäominaisuudet

Käyttötarkoitukseen liittyen sinun tulisi myös miettiä, millaiselle teknologialle sinulla on tarvetta. Autojen teknologia kehittyy huimaa tahtia ja lisäominaisuuksia on tarjolla ajoavustimista, digitaalisista mittareista ja langattomasta latauksesta viihdejärjestelmiin asti. Jos et välttämättä tarvitse kaikkia näitä digitaalisia lisäominaisuuksia, kytke ne pois. Kun sähkölaitteet ovat sammuksissa kuluvan polttoaineen määrä voi olla pienempi, sillä lisäominaisuudet eivät silloin kuormita autoa turhaan. Hankkiessasi käytettyä autoa, muista tarkistaa teknologian toimivuus ja aseta käytetyn auton energiatehokkuudelle riittävän korkeat vaatimukset.

Auton ikä

Suomessa autokannan keski-ikä on suhteellisen korkea, yli 12 vuotta. Auton ikä onkin yksi ajoneuvon hintaan sekä taloudellisuuteen vaikuttava tekijä, sillä uudemmat autot ovat yleisesti ekologisempia. Ostajana sinun kannattaa selvittää auton historia ja ikä tarkkaan, sillä nämä voivat vaikuttaa auton energiatehokkuuteen. Monelle autoilijalle itselle rakas automerkki on yksi tärkeistä kriteereistä uutta ajokkia etsittäessä. Uusi auto ei kuitenkaan aina ole paras vaihtoehto, sillä myös käytettyjen autojen markkinoilta löytyy laaja valikoima hyväkuntoisia ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja.

Autorahoitus

Autolaina voi olla sopiva ratkaisu uuden tai käytetyn auton rahoittamiseksi. Joustava autolaina antaa sinulle vapauden myös muihin hankintoihin, vaikka autoilun kustannukset ja polttoaineen hinta kallistuisivat. Voit itse valita sinulle sopivan kuukausierän ja takaisinmaksuajan. Laina on oiva valinta esimerkiksi kalliimman mutta energiatehokkaamman auton hankkimiseen tai perheenlisäyksen yhteydessä. Luotettava arjen rahoittaja, kuten Santander, auttaa turvallisen ja vastuullisen autolainan hankkimisessa. Hakuprosessi sujuu helposti ja huolettomasti Santanderin nettisivuilla. Lisäksi voit saada lainaa nopeasti myös äkilliseen tarpeeseen.

Jaa artikkeli
Mainos